Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Cirkev a Kotleba. Ako nemlčať?

.andrej Bán .spoločnosť

Nesú cirkevní predstavitelia spoluzodpovednosť za úspech kotlebovcov preto, že sa včas a jasne nevyjadrili k podpore, ktorú Kotleba dostával aj od kňazov?

Cirkev a Kotleba. Ako nemlčať? Gabriel Kuchta/SITA Konferencia biskupov Slovenska na čele so Stanislavom Zvolenským sa k extrémizmu vyjadrila viacerými vyhláseniami. Nie všetky trafili do čierneho.

sú tu dnes emócie a vzájomné výčitky. Témou týchto dní sú aj rôzne iniciatívy a stanoviská vo veci postoja cirkví, najmä Katolíckej, ku strane Kotleba-ĽSNS a jej volebnému úspechu. Pred voľbami ju totiž otvorene podporili aj dvaja, neskôr traja kňazi.

Menujme iba dva hlavné medzníky tejto verejnej debaty: najprv vo štvrtok 10. marca skoncipoval Ondrej Prostredník z Evanjelickej bohosloveckej fakulty v Bratislave Otvorený list predstaviteľom cirkví, ktorý podpísalo pár desiatok osobností, nielen z prostredia cirkví. A potom o štyri dni neskôr to bolo spoločné stanovisko predsedu Konferencie biskupov slovenska (KBS) Stanislava Zvolenského a predsedu Ústredného zväzu židovských náboženských obcí (ÚZ ŽNO) Igora Rintela, ktorí odsúdili všetky prejavy extrémizmu a neznášanlivosti. Obidva dokumenty sú zverejnené, dostupné a široko diskutované. Je dôležité ísť po časovej osi.

znepokojený veriaci

Ťažko sa dopátrame prehistórie tohto príbehu, no už na prelome rokov 2015 a 2016 viaceré médiá a spravodajské portály informovali o podpore pre ĽSNS zo strany kňazov Jána Košiara a Ignáca Juruša. Dňa 5. januára sa na Konferenciu biskupov Slovenska obrátil istý znepokojený veriaci, ktorý si želá ostať v anonymite, s naliehavou výzvou, aby sa hodnostári otvorene a operatívne dištancovali od podpory zo strany kňazov pre ĽSNS, pretože ide o „stranu s extrémistickým až neofašistickým programom a systematickými prejavmi národnostnej neznášanlivosti a rasovej nenávisti“. Tento veriaci v slušnom, no naliehavom liste biskupom argumentoval dejinami 20. storočia a tým, že „ak sa prejavy zla, rozoštvávania spoločnosti, rasovej nenávisti neodsúdia a nezastavia hneď pri ich prvých otvorených prejavoch, postupne naberú na sile a narastú do zla takých rozmerov, ktoré spôsobuje celospoločenský rozklad a následné ľudské utrpenie.“ A dodal, že bolo by hanbou našej cirkvi, keby zatiaľ ojedinelé morálne zlyhanie svojich predstaviteľov prehliadala a verejne sa od nich nedištancovala.

„Nacionalizmus je v príkrom rozpore s kresťanstvom.

Krátka odbočka: už dva týždne predtým hovorca KBS Martin Kramara pre Aktuality.sk uviedol, že politické postoje kňazov neriešia a cirkevní predstavení nemôžu kňazom určovať ich osobné politické postoje, pričom každý kňaz nesie zodpovednosť pred svojím biskupom.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite