Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mária, tentoraz zložitejšie

.martin Mojžiš .spoločnosť

Čo majú spoločné nemecký automobil, švajčiarske hodinky, japonský fotoaparát, americké tenisky, ...

Mária, tentoraz zložitejšie KEVORK DJANSEZIAN/AFP/PROFIMEDIA Mária Šarapovová oznamuje, že neprešla dopingovými testami na Australian Open.

... grécka bohyňa, černobyľská katastrofa, poľská čokoládovňa a Lotyšká akadémia vied? Máriu Šarapovovú.

Z hľadiska udalostí minulého týždňa bude asi najlepšie začať Lotyšskou akadémiou vied, kde v polovici 70. rokov objavili látku dnes nazývanú meldonium. V 80. rokoch dostávali pravidelne túto látku ruskí vojaci v Afganistane. Približne pred desiatimi rokmi prešlo meldonium klinickými testami a začalo sa distribuovať ako liek proti ischémii, čiže nedostatočnémiu prekrveniu niektorých orgánov. Trh sa pritom obmedzoval zväčša len na východoeurópske krajiny. Od minulého týždňa ho však pozná celý svet. Vďaka Márii Šarapovovej.

veľmi jednoducho

Dvadsaťdeväťročná Šarapovová už robila reklamu mnohým výrobkom. Je v tom dokonca úspešnejšia ako v tenise, prinajmenšom z finančného hľadiska. Už desať rokov je najlepšie zarábajúcou športovkyňou sveta, pričom tých 37 miliónov dolárov zarobených na kurtoch tvorí len časť jej celkových príjmov. Viac pochádza z reklám pre Porsche, Tag Heuer, Canon, Nike a mnoho dalších firiem.

„Úplne nevinná chybička a Mária má zrazu predbežný dištanc v tenisových súťažiach, prerušenú spoluprácu s Nike a Tag Heuer a ohrozenú účasť na letnej olympiáde v Rio de Janeiro.“

Toto dievča si vie veci zariadiť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite