Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Rieši ekonómia utečeneckú krízu?

.dalibor Roháč .spoločnosť

Pokiaľ sa nič nezmení, už v priebehu pár týždňov bude Európa čeliť novému vydaniu utečeneckej krízy. Môže niečo zmeniť blížiacu sa realitu?

Rieši ekonómia utečeneckú krízu? Vadim Ghirda/AP/SITA Utečenci na grécko-macedónskej hranici v Idomeni. Bolo by možné zvrátiť utečeneckú krízu voľným trhom s kvótami? Dalibor Roháč tvrdí, že by to určite pomohlo.

niektoré okolnosti budú trochu iné, ale niektorí utečenci sa budú opäť zúfalo topiť v Stredozemnom mori v snahe nájsť cestu do európskych krajín. A neriadené kroky Sýrčanov či Afgancov po Európe budú opäť živiť nielen oprávnené obavy, ale aj hlúpu a xenofóbnu rétoriku.

Minulotýždňová dohoda s Tureckom a zvýšená ostraha hraníc na balkánskej trase pritom znamenajú, že cesta do Nemecka bude pre utečencov drahšia a nebezpečnejšia. Utečencov teda asi bude menej, zvlášť ak aspoň dačo z oných 6 miliárd eur, ktoré Únia posiela Turecku, zlepší životné podmienky tamojších utečencov.

„Ak sa Poliaci či Slováci stránia svojich povinností, mali by možnosť sa z nich vykúpiť – tým, že by zaplatili krajinám, ktoré ,našich´ utečencov preberú.“

Hlavný problém je však stále ten istý.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite