Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Krvavé ráno

.redakcia .spoločnosť

Brusel sa dnes ráno stal obeťou teroristického útoku.

Krvavé ráno Teresa Küchler/AFP/profimedia 22. 3. 2016, Brusel: Letiskovou halou bruselského letiska Zaventem otriasli dva výbuchy. Ďalší výbuch bol v strede mesta v priestoroch stanice Maelbeek

na bruselskom letisku Zaventem došlo dnes ráno k dvom výbuchom, ktoré podľa BBC „otriasli celou budovou“. Podľa belgickej televízie VRT stál za útokmi samovražedný atentátnik. Portál BBC uverejnil, že pred výbuchmi bolo počuť streľbu a výkriky v arabčine. Všetky lety na letisko Zaventem sú presmerované do Frankfurtu, Londýna alebo Amsterdamu. Okrem útokov na letisku došlo aj k bombovému útoku na stanici metra Maelbeek v blízkosti budov európskych inštitúcií.

„Čierny deň pre Brusel, pre Belgicko, pre Európu.“

Podľa televízie VRT stúpol počet obetí na 34, na letisku zahynulo 14 obetí, v metre 20 ľudí. Zranených môže byť až vyše 130. Slovenské Ministerstvo zahraničných vecí podľa zatiaľ dostupných zdrojov nepotvrdilo, že by medzi obeťami či zranenými boli slovenskí občania.

V krajine je vyhlásený najvyšší stupeň pohotovosti, v Bruseli je prerušená premávka všetkej mestskej hromadnej dopravy. Belgické krízové centrum vyzvalo obyvateľov hlavného mesta, aby nevychádzali.

Belgická vláda potvrdila, že išlo o teroristický útok. To, nakoľko súvisia útoky so zatknutím jedného z hlavných strojcov novembrového teroristického útoku v Paríži, Salaha Abdeslama, sa vyšetruje. K útokom sa prihlásil Daesh, tzv. Islamský štát. Zadržaní boli zatiaľ traja podozriví.

Čierny deň pre Brusel, pre Belgicko, pre Európu. Sme s vami.

Situáciu pre vás budeme ďalej sledovať a správu aktualizovať.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite