Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Kotlebu volili Čenkovej deti

.branislav Staníček .spoločnosť

Voľby sú ako palimpsest – pergamen, na ktorý voliči prepíšu svoje sny a vízie vždy novým atramentom. Odchodom KDH a SDKÚ už vymazali blednúcu modrú a začali písať hnedou.

Kotlebu volili Čenkovej deti Marián Angelovič/SITA 10. august 2014, Gelnica: Marián Kotleba sa prihovára asi tristo Gelničanom počas protestného zhromaždenia proti rómskemu teroru, ktoré organizovala Ľudová strana Naše Slovensko spolu s akčnou skupinou VZDOR.

ak sa pred pár rokmi zdalo, že kotlebovci sú len akousi regionálnou zvláštnosťou Banskobystrického kraja, dnes je zrejmé, že sa stali celoslovenským fenoménom. Kotlebu volili nielen ľudia v hladových dolinách stredného Slovenska, nielen v Poltári alebo v Krupine, ale aj v Kežmarku, Čadci a na východnom Slovensku. S veľkou presnosťou sa mapa chudoby a nezamestnanosti prekrýva s volebným ziskom Kotlebovcov.

„Bola to práve absencia skutočnej sociálnej politiky Ficovej vlády, kamuflovaná do sociálnych balíčkov, ktorá zrodila Kotlebovho voliča.“

Z pohľadu volebného geografa by sa tak Kotlebova ľudová strana mohla premenovať na stranu chudoby. S prihliadnutím na skutočnosť, že bodovala aj u prvovoličov, je zrejmé, že Kotlebu volila stratená generácia mladých, ktorých hospodárska a finančná kríza odsunula na okraj spoločnosti. Pretože ani pravica, ani ľavica neriešili ich každodenné problémy, generácia Čenkových detí stratila dôveru tak v modrú, ako aj v červenú formu politiky. Extrémna chudoba zrodila extrémnu politiku na Slovensku v 2016, podobne ako v tridsiatych rokoch minulého storočia v Nemecku, v čase, keď Fraňo Kráľ písal svoj sociálny román o deťoch chudobnej matky Čenkovej.

Hnedý výkričník je o to dramatickejší, že sa kotlebovci dostali do parlamentu po jednoliatej vláde „sociálnej demokracie“ Roberta Fica. Bola to práve absencia skutočnej sociálnej politiky Ficovej vlády, kamuflovaná do sociálnych balíčkov, ktorá zrodila Kotlebovho voliča.

O vplyve súčasnej finančnej krízy na mladú generáciu sme už písali v januári 2009 v štúdii pre European Ideas Network, kde bola označená za „stratenú generáciu“. Štúdiom demografických údajov od konca druhej svetovej vojny a ich porovnaním s údajmi nezamestnanosti sme dospeli k záveru, že finančná kríza 2007 – 2008 otvorila prvýkrát v histórii akési nožnice v zamestnanosti mladých a starších pracovníkov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite