Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Houston, nie sme tu sami

.michal Novota .spoločnosť

Vesmír je tajomné miesto. Pri odvrátenej strane Mesiaca to platí na druhú. Bez spojenia so Zemou sa tu môžete spoľahnúť len na seba. A vtedy nechcete prekvapenia.

Houston, nie sme tu sami National Aeronautics & Space Administration/profimedia Kozmonaut Eugene Cernan v Apolle 10, 1969. Cernan pripravuje jedlo v plastovom obale počas misie Apolla 10 na Mesiac.

Predstavte si to asi takto. Píše sa rok 1969, vrcholia búrlivé šesťdesiate, no vy máte iné starosti. Spolu s dvoma parťákmi ste zavretí v sterilnom a klaustrofobickom prostredí kozmickej lode Apollo. Takmer 350-tisíc kilometrov od toho, čo nazývame rodná planéta. Za tenkou stenou kozmickej lode je chlad vesmíru. Pod vami vidíte plávať odvrátenú stranu Mesiaca. Ste jeden z mála ľudí, ktorým bude dopriaty tento pohľad. Sám plávate v stave beztiaže. Riadiace stredisko v Houstone vás nepočuje, ani vy ich. Ste v rádiovom zákryte, ktorý trvá hodinu. Na opačnej strane lode číha nekonečný a veľmi nehostinný vesmír. V danom momente dejín ste traja najosamelejší ľudia. Odkázaní len sami na seba.

„NASA, rozumej americká vláda, nám tají vážne dôkazy o existencii mimozemského života.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite