Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Medzi mladými bodoval Kollár s Kotlebom

.redakcia .spoločnosť

Aj keď to znie nepríjemne, výsledky simulovaných študentských volieb namaľovali nepríjemný obraz – medzi mladými sa najväčším sympatiám tešia extrémisti.

Medzi mladými bodoval Kollár s Kotlebom studentskevolby.sk „Mám strach, že nie všetci študenti môžu byť dostatočne politicky gramotní,“ vyznal sa na facebookovej stránke študentských volieb Leo z Bratislavy. Jeho obava bola opodstatnená.

Do Študentských Parlamentných volieb 2016, ktoré prebiehali na stredných školách od 11. februára, sa zapojilo 5 949 hlasujúcich stredoškolákov spomedzi 11 426 oprávnených voličov na 46 prihlásených školách. Volebná účasť bola 52,07 %.

Tomáš Prištiak
Na význam študentských volieb sme sa pýtali ich organizátorov.

Stredoškoláci by do slovenského parlamentu poslali dovedna sedem strán: Sme rodina – Boris Kollár (16,4 %), Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko (15,5 %), OĽANO – NOVA (11,7 %), SMER – sociálna demokracia (9,7 %), Sloboda a Solidarita (9 %), #SIEŤ (7,7 %) a KDH (5,4 %). Mladí si vo voľbách jasne zvolili protisystémové strany, ktoré sa voči mainstreamu tvrdo vyhranili vo viacerých témach.

Pred dverami parlamentu by skončili MOST – HÍD, SMK či SNS, ako i ďalších 14 strán – prepadlo by až 30,9 percenta odovzdaných hlasov.

Študenti dokopy udelili 13 532 preferenčných hlasov. Medzi kandidátov, ktorí sa „prekrúžkovali“ o niekoľko pozícií vyššie, patrí napríklad Martin Poliačik, Lucia Nicholson, Miroslav Beblavý, Milan Majerský alebo zo 142. miesta aj Ondrej Štefík. Mladí ľudia takisto prekrúžkovali do pomyselného parlamentu všetkých kandidátov, ktorí sa volajú Kotleba.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite