Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nikdy sme neboli na strane agresora, tvrdia ukrajinskí gréckokatolíci

.anton Vydra .spoločnosť

Prvé vážne spochybnenie spoločného vyhlásenia, ktoré v piatok 12. februára podpísali v Havane pápež František a moskovský patriarcha Kirill I., prichádza nečakane z Ukrajiny.

Nikdy sme neboli na strane agresora, tvrdia ukrajinskí gréckokatolíci L'Osservatore Romano/AP/SITA 12. február 2016: Pápež František a moskovský patriarcha Kirill podpisujú spoločné vyhlásenie.

Vladyka Svjatoslav Ševčuk je arcibiskupom Ukrajinskej gréckokatolíckej cirkvi. Predtým pôsobil dokonca ako pomocný biskup eparchie Pokrovu Presvätej Bohorodičky v Buenos Aires v Argentíne. Dva dni po podpise spoločného vyhlásenia v Havane medzi Svätou stolicou a moskovským patriarchátom sa v rozhovore zverejnenom na oficiálnej stránke Ukrajinskej gréckokatolíckej cirkvi vyjadril k niektorým okolnostiam, ktoré znepokojujú gréckokatolíkov na Ukrajine.

„Z našej dlhoročnej skúsenosti,“ povedal ukrajinský arcibiskup, „môžeme povedať, že keď Vatikán a Moskva organizujú nejaké stretnutie alebo podpisujú spoločné vyhlásenia, možno z toho len sotva očakávať niečo dobré.“ Vyjadril sa tiež, že obe strany pristupovali k stretnutiu s úplne odlišnými cieľmi. Zatiaľ čo pápež František vnímal stretnutie ako „duchovnú udalosť“, zo strany moskovského patriarchu to tak celkom nebolo a aj sám Kirill sa v príhovore venoval viac „aktuálnym religióznym témam“. „Nezaznela nijaká spoločná modlitba, zdôraznili sa oficiálne frázy o ‚osude sveta‘ a navyše sa to celé odohralo na letisku ako neutrálnej pôde, čiže v necirkevnom prostredí.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite