Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pápežov duchovný testament

.jozef Bartkovjak SJ .spoločnosť

Pápežovo spontánne rozprávanie o vzťahu Boha k človeku. „Hriech“ a „milosrdenstvo“ sú dve ohniská, okolo ktorých osciluje nová kniha rozhovorov s pápežom Františkom.

Pápežov duchovný testament

kniha Meno Boha je Milosrdenstvo nesie autorstvo pápeža Františka tentoraz ako respondenta. Kniha je totiž rozhovorom s vatikanistom Andreom Torniellim.

„Toto ľudstvo potrebuje milosrdenstvo,“ tvrdí pápež, pretože „si nesie hlboké rany“. Pripomína tým to, čo povedal pápež Pius XII. pred polstoročím, že „dráma našej doby je v strate zmyslu hriechu, vedomia hriechu.“ A dodáva, že dnes k tomu pribudla ďalšia dráma: „brať naše zlo, náš hriech ako niečo neuzdraviteľné, čo nemôže byť uzdravené a odpustené. Chýba konkrétna skúsenosť milosrdenstva.“

Najnovší rozhovor jasne ukazuje svetlo i východisko. Tornielli rozhovor zarámoval úvodom, v ktorom sa delí so zážitkom z vôbec prvej Františkovej homílie po jeho zvolení. Pápež vtedy hovoril o Ježišových slovách cudzoložnej žene: „Ani ja ťa neodsudzujem. Choď a už nehreš!“ Tornielli označuje tento Ježišov postoj za pápežovu programovú charakteristiku. Vecou číslo jeden pre Františka je záchrana zatúlaného človeka. Sám František to v rozhovore neraz i provokatívne dokazuje.

Zrozumiteľnosť pápežovho jazyka asi nie je prekvapením. Tým je skôr fakt, že všetky otázky mieria k jedinej téme. Prvý rozsiahly rozhovor s pápežom Františkom urobil jezuita Antonio Spadaro. Ten predstavil osobnosť ešte málo známeho pápeža, jeho duchovné a kultúrne pozadie, jeho víziu cirkvi. Bol to v plnom zmysle rozhovor o jeho príbehu, charaktere a videní sveta. Zo desať iných menších Františkových rozhovorov s novinármi zo známych i celkom neznámych médií vždy niečím doplnilo mozaiku.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite