Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vážení štrajkujúci učitelia,

.štefan Hríb .spoločnosť

ďakujeme vám, že ste nerezignovali. Väčšina sa tu z pohodlnosti vždy prispôsobí, vy ste to odmietli. Budete teraz vykresľovaní ako škodcovia, ale máte našu úctu.

Vážení štrajkujúci učitelia,

keď som chodil do školy, najradšej som mal tri veci – telocvik, priateľov a tých učiteľov, ktorí nám s povinnou látkou odhaľovali aj niečo širšie. Raz nám učiteľka na hodine občianskej výchovy čítala namiesto povinných socialistických fráz Exupéryho. Bol to osviežujúci, tvorivý, slobodný moment, na ktorý si dodnes pamätám. V našej triede sa vtedy niečo stalo.

Takéto osobité vklady učiteľov sú formujúce a popri vedomostiach nenahraditeľné. Preto cítim už roky ako veľkú hanbu, že učitelia a školy – a teda ani naše deti – neboli nikdy prioritou vlád, ale ani elít, biznisu či médií tejto krajiny. Prepáčte nám to.

„Ak bez akéhokoľvek úspechu ustúpite vy, štrajk bol zbytočný.“

Štrajk ako cestu k vymoženiu požiadaviek som nikdy nemal rád. V štrajkoch odborárov som vždy cítil vydieranie, neochotu vidieť veci širšie a aj socík, v ktorom platy diktuje pracujúci ľud, a nie realita. Poznám vlastne len pár správnych štrajkov. Prvým bol generálny štrajk v roku 1989, ktorý pomohol odstrániť neslobodný komunistický režim – a posledným je ten váš, pretože je o vašej dôstojnosti a našej budúcnosti.

Vôbec pritom neviem, aká by mohla byť jeho rozumná koncovka. Vláda vás odkopla a myslím si, že už neustúpi. Radšej bude o vás šíriť, že ste riadení bláznami z opozície. Ale ak bez akéhokoľvek úspechu ustúpite vy, štrajk bol zbytočný. Nevidím teda rozumné riešenie.

Vidím však niečo dôležitejšie. Postavili ste sa proti presile, a napriek beznádejnému garde ste nahlas zakričali, že tento štát je chorý a že si to už 26 rokov odnášajú naše deti. A v tom je už dnes vaše víťazstvo.

Mimochodom, štrajkom ste neprestali učiť. Práve teraz učíte svojich žiakov to najdôležitejšie – ako nebyť v živote zbabelý.

Klobúk dolu, učitelia naši.


Článok pôvodne vyšiel v tlačenom vydaní .týždňa.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite