Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Monitorovaní a vystrašení

.andrej Bán .spoločnosť

Na Slovensku čelia útokom, verbálnym, či dokonca fyzickým. Po Kolíne a výrokoch Roberta Fica sa boja ešte viac a niektorí zvažujú odchod. Čo prežíva komunita našich moslimov?

Monitorovaní a vystrašení Marko Erd/SITA

mladá africká moslimka žije na Slovensku s prestávkami od roku 2011, vydala sa za Slováka a chce si tu vytvoriť druhý domov, pretože tu žijú starí rodičia jej detí. Až doteraz mala s väčšinou Slovákov dobré skúsenosti a dúfa, že sa to ani v budúcnosti nezmení. „Mala som iba jedinú zlú skúsenosť s opitým mladíkom, ktorý na mňa opakovane sarkasticky vykrikoval ,imigrantka´, keď som sedela v parku s dcérou. A potom sa mi stalo, že ľudia uprene hľadeli na môj hidžáb,“ hovorí anonymne žena s tým, že dokáže pochopiť obavy politikov z moslimov. Tie by sa však podľa nej mali zamerať iba na tých, čo porušujú zákony, teda mali by sa, obrazne povedané, zaoberať iba zhnitým ovocím, a nie odstraňovať celý strom.

hovoríme, čo si nemyslíme?

Ficove výroky sú všeobecne známe, netreba ich citovať. Zdá sa, že premiér dodnes nepochopil, čoho sa stupňujúcou sa rétorikou o moslimoch dopúšťa. Je dobré, že rôznymi formami sa slovenských moslimov zastali trebárs šéf parlamentu Peter Pellegrini alebo minister zahraničia Miroslav Lajčák. A najmä prezident Andrej Kiska. V absolútnej väčšine totiž ide na Slovensku o plne integrovaných ľudí, ktorí tu majú prácu, rodiny a sú pre krajinu prínosom.

Nenávistné prejavy voči utečencom a moslimom osobitne po silvestrovských udalostiach najmä v Nemecku narastajú po celej Európe. Slovenský verejný priestor, najmä sociálne siete a internetové diskusie v tom, pochopiteľne, nie sú výnimkou. Čo je, žiaľ, výnimočné v celej EÚ, je rétorika premiéra. Zároveň sa štylizuje do polohy martýra. Je určite správne otvorene hovoriť o rizikách a dôsledkoch migračnej krízy či šírenia radikálneho islamu. Neprípustné je však kriminalizovanie, a teda zastrašovanie celej komunity. Slovensko má ešte jeden unikát: sme jediná krajina EÚ bez mešity a bez zaregistrovania islamu ako náboženstva.

„Islam predsa ohrozuje naše kresťanské hodnoty. Niektorí si to iba mlčky myslia, iní otvorene hovoria, že limit 20-tisíc dospelých členov, ktorý je potrebný na registráciu náboženskej spoločnosti, zvýšime aj na 50-tisíc.“

Naši moslimovia sa združujú iba na občianskom prin­cípe, napríklad ako členovia Islamskej nadácie, stretávajú sa na modlitbách v desiatke spoločných klubových priestorov v niekoľkých mestách. Zdá sa, že politici naprieč celým spektrom to berú ako našu prezieravosť: islam predsa ohrozuje naše kresťanské hodnoty. Niektorí si to iba mlčky myslia, iní dokonca otvorene hovoria, že ak to bude potrebné, tak limit 20-tisíc dospelých členov, občanov Slovenska, ktorý je potrebný na registráciu náboženskej spoločnosti, zvýšime aj na 50-tisíc. Kvôli islamu, samozrejme.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite