Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Desiatky mŕtvych v Egejskom mori

.redakcia .spoločnosť

Pri gréckych ostrovoch sa dnes v noci potopili dva člny. Tragédia stála život viac ako 40 ľudí, viac než desiatku tvorili deti. Ďalší migranti za lepším životom nedorazili.

Desiatky mŕtvych v Egejskom mori Dimitris Drosos/AP/SITA Grécka pobrežná stráž sa pripravuje na záchrannú akciu neďaleko ostrova Kalymnos v piatok 22. januára 2016.

jedna z lodí sa nadránom potopila pri pobreží malého gréckeho ostrovčeka Kalymnos, informuje BBC. Bolo na nej 34 ľudí, 11 z nich tvorili deti. Životy ďalších siedmych ľudí si o niekoľko hodín neskôr vyžiadala aj nehoda pri ostrove Farmakonisi. Z dreveného člna, ktorý sa pravdepodobne poškodil nárazom o kameň, sa podarilo zachrániť 41 ľudí. Pre šesť detí a jednu ženu však dorazila pomoc neskoro.

Pobrežná hliadka na záchranu povolala člny, vrtuľník, ale i blízke rekreačné lode. Zachrániť sa podarilo takmer 70 ľudí, mnohí však zostávajú nezvestní. Ich počet sa odhaduje na viac ako sto.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová a turecký premiér Ahmet Davutoglu o situácii v piatok rokujú v Berlíne. V uplynulom roku dorazilo do Európy ilegálne viac ako jeden milión migrantov. Na frekventovanej trase z Turecka do Grécka z nich zahynulo v Egejskom mori už viac než 700. Príliv neutícha, stovky až tisíce sa na vratkých člnoch naďalej pokúšajú dostať na grécke pobrežie, do Európy. V Egejskom mori sa ich iba tento rok utopilo už viac ako sto.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite