Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Útok na istanbulské srdce turizmu

.michal Magušin .spoločnosť

Dnešný bombový útok v Istanbule nebol primárne atakom na dušu krajiny, ale na jej ekonomiku. Zhodujú sa na tom miestni obyvatelia, ktorých sme oslovili.

Útok na istanbulské srdce turizmu AP/SITA 12. január 2016: Tureckí špecialisti pracujú na mieste výbuchu, v historickej istanbulskej časti Sultanahmet.

Utorkové dopoludnie v Istanbule, Námestie Sultána Ahmeda. Silný výbuch spôsobený samovražedným atentátnikom zabil desať ľudí. Všetci boli cudzinci, deviati z nich z Nemecka. Tajné služby zistili, že 28-ročný atentátnik je sýrskeho pôvodu. Ako sa dalo očakávať, údajne napojený na Islamský štát.

"Je to šok. Žijem tu už dva roky a mali sme v Turecku útoky na policajné stanice, úrady, vybuchovali granáty, ale nikdy to nebolo v turistickom centre Istanbulu. Veľakrát som po tých miestach chodil s rodinou a priateľmi. Teraz si to určite zvážim viac, ako predtým," hovorí Slovák z Istanbulu, ktorý si neželal byť menovaný. Námestie Sultána Ahmeda je veľmi blízko turisticky obľúbenej Modrej mešity, historicky nesmierne dôležitej Hagie Sofie, Veľkého bazára a múzeí. Zdobia ho cenné pamätihodnosti, aku je aj Nemecká fontána, dar od cisára Wilhelma II. Práve pri nej sa zastavila skupina Nemcov, ktorých si atentátnik vybral ako svoj cieľ.

"Možno je šťastím, že sa to neudialo cez víkend, keď tam bývajú tisícky turistov. Naposledy som bol na Námestí po Novom roku a vždy tam vládla príjemná atmosféra s mnohými turistami z Európy a arabských krajín.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite