Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Arkadij Babčenko: Infantilizmus „ruského sveta“

.arkadij Babčenko .spoločnosť .esej

Prinášame vám text známeho ruského opozičného novinára o ruskej spoločnosti, ktorý sme publikovali pred dvoma rokmi.

Arkadij Babčenko: Infantilizmus „ruského sveta“ Alexander Baroshin/AP/SITA Arkadij Babčenko je renomovaný investigatívny novinár a vojnový spravodajca. Patrí medzi kritikov Vladimíra Putina.

keby sa ma niekto opýtal, ako by som jedným slovom najlepšie opísal „ruský svet“, bez váhania by som povedal: infantilizmus. Práve toto slovo najlepším možným spôsobom opisuje súčasný stav ruskej spoločnosti.

Infantilizmus je v prvom rade neschopnosť niesť zodpovednosť za vlastné činy. Neschopnosť vidieť kauzálne vzťahy a pochopiť, že určité činy majú určité dôsledky. Je to detská bezprostrednosť vo vnímaní sveta. Infantilný svet je totiž veľmi jednoduchý. Američania zavinili pokles ceny ropy. Američania zariadili revolúciu na Ukrajine. Amerika Rusov nenávidí. A preto nám tu poslala židov a liberálov. A židia Rotenbergovci ukradli všetky peniaze. No Putin je dobrý. V takom svete niet miesta pre poltóny a zložité myšlienkové konštrukcie. Jeho hlavnou vlastnosťou je primitívnosť.

Je to detská krutosť. Dospelí väčšinou nedosiahnu taký stupeň nenávisti, agresie, priania neodôvodnene škodiť, spôsobovať bolesť, páchať zlo. Vo svete dospelých je toto detské správanie neprípustné. Pracuje v ňom systém bŕzd a protiváh. Také činy sú extrém. Pocítiť tak rýchlo a s takou intenzitou nenávisť a zároveň dokázať tak rýchlo zmeniť objekt nenávisti, to dokážu iba deti. A detské je aj úplné nepochopenie ceny života. U dospelých nepripadá do úvahy, aby nafukovali žaby slamkou. Aby rezali šteňatám hlavy. Aby prevalcovali obývané štvrte ničivými zbraňami. Aby sa trafili s „Bukom“ do lietadiel v štýle: „civilisti“-necivilisti, aký je v tom rozdiel? Hurá! Už padá k zemi. Varovali vás predsa, že tadiaľ lietať nemáte!“ Pre deti je typické, že nevedia posúdiť cenu života, a to, no uznajte, ani toho vlastného.

A potom je to zaiste nedostatok logických reťazcov. Existencia vo svete, v ktorom sa narušil vzťah medzi príčinou a následkom. V ktorom medzi činmi a následkami neexistuje nijaká väzba. Kde hádzanie vajec z okien a vyťahanie za uši sú dve celkom nesúvisiace veci. Podobne ako okupácia časti cudzej krajiny a sankcie a pád cien ropy. Skrátka, Amíci nenávidia všetko ruské a z toho vyplývajú všetky nezaslúžené tresty za hlúposti.

Putinizmus je prvý režim, ktorý si za oficiálnu ideológiu zvolil deviantné správanie.

A pritom ten masový infantilizmus nie je vôbec vecou nejakej spoločenskej triedy. To je na tom zaujímavé. No iste, dediční alkoholici, u ktorých etanol celej generácie zdegeneroval všetky synapsie v mozgu, všetky neuróny. U tých je to pochopiteľné. Absolútna, generáciami naleštená prvopočiatočná hlúposť. Bez dospelej osobnosti sa nedá vymedziť. To je jasné. Lenže infantilizmom je presiaknutá celá spoločnosť zhora nadol a bez ohľadu na sociálne vrstvy, výšku príjmu alebo kastu – a to je zvláštne!

Zakryť látkou lampu v pôrodnici a v požiari, ktorý vypukol, nechať zhorieť všetkých novorodencov. Zriecť sa vlastného uhoreného dieťaťa. Zamedziť nemeckej rodine adoptovať si postihnuté dieťa s odôvodnením, že by tam z neho mohol vyrásť gej. Natáčať filmy s ukrižovaným chlapčekom a veriť im. Podporovať olúpenie slabšieho. Hovoriť o eurofašizme, banderofašizme, turkofašizme, liberálofašizme. Ísť zabíjať banderovcov, pretože utláčajú ruský jazyk. A natáčať to pre televíziu. V nemocnici, kde pracuje, hodiť pri voľbách všetky lístky do urny namiesto pacientov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite