Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Monštrum vážnosti

.anton Vydra .spoločnosť

Čoskoro uplynie 110 rokov od narodenia francúzskeho filozofa Emmanuela Levinasa. Jeho spôsob myslenia bol netradičný, štýl písania originálny a život nenahraditeľný.

Monštrum vážnosti Sergio Gaudenti/Corbis/profimedia Francúzsky spisovateľ a filozof Emmanuel Levinas vo svojej pracovni v Paríži.

emmanuel Levinas sa narodil v židovskej rodine 12. januára 1906 v meste Kaunas v Litve. Neskôr študoval vo Francúzsku a Nemecku a ukotvil v Paríži. Jeho najdôležitejším priateľom sa v tomto období stal spisovateľ Maurice Blanchot. Levinas navštevoval prednášky Edmunda Husserla, zaujímal sa o fenomenológiu a filozofiu Martina Heideggera. Práve Heidegger sa preňho stal synonymom kolaborantstva s nacizmom.

Hoci Levinas pripravoval spis o jeho filozofii, nikdy ho nedokončil a rozhodol sa nepublikovať ho (z celého textu vyšiel len jeden kratší článok). Po vojne sa Levinas zaprisahal, že už nikdy viac nevkročí na pôdu Nemecka, čo chápal ako memento za nacistické besnenie, ktorého dôsledkom bolo vyvraždenie celej jeho rodiny v Litve. Keď mu v Nemecku neskôr udelili Cenu Karla Jaspersa, poslal tam svojho syna, aby ju namiesto neho prevzal. Jeho manželka Raissa a dcéra Simone prežili vojnu iba vďaka pomoci Maurica Blanchota a jedného francúzskeho ženského kláštora.

„Hitlerizmus je viac než nákaza či šialenstvo. Hitlerizmus je prebudenie elementárnych zmyslov.“

Sám Levinas sa počas vojny stal zajatcom a bol nútený odísť do nemeckého pracovného tábora vo Fallinpostel. Po vojne jeho intelektuálny život osciloval medzi dvoma veľkými tábormi: medzi filozofiou a judaizmom. Levinas na jednej strane písal neľahké filozofické knihy, na druhej strane komentoval Tóru. Jeho texty z oboch týchto oblastí dodnes vzbudzujú pozornosť a záujem. Vyberám tu iba jeden z nich a navyše zo skorších rokov. Myslím si však, že v ňom Levinas hovorí niečo, čo potrebujeme počuť aj dnes.

filozofia hitlerizmu

V roku 1934 publikoval Levinas v časopise Esprit článok s názvom „Niekoľko úvah o filozofii hitlerizmu“. Stojí zato pripomenúť z neho niekoľko myšlienok.

Úvaha sa začína lapidárnym tvrdením: „Hitlerova filozofia je primitívna.“ A Levinas ďalej dodáva, že hitlerizmus je „viac než nákaza či šialenstvo, hitlerizmus je prebudenie elementárnych zmyslov.“ Niečo, čo vytvorilo západný svet, je v prípade hitlerizmu odvrhnuté: tým niečím je sloboda.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite