Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Štátnický prejav prezidenta Kisku

.andrej Kiska .redakcia .spoločnosť

Prezident Kiska sa v novoročnom príhovore venoval hlavne zdravotníctvu a školstvu. Čo si o prejave myslia Štefan Hríb, Anton Vydra a Eugen Korda?

Štátnický prejav prezidenta Kisku Marko Erd / SITA

Kamarátka z Prahy mi 1. januára o 13:20 napísala: Myslím, že som po Václavovi Havlovi znovu na Nový rok počula štátnický prejav. Ja som pred pár dňami videl Vianočné posolstvo Miloša Zemana a nikomu do Prahy som nič podobné napísať nemohol.

Štefan Hríb

Prezidentova výzva na obnovu sebavedomia bola podľa mňa v jeho prejave kľúčová a veľmi dôležitá pre krajinu, ktorá si zvykla identifikovať sa s obrazom človeka bolestínskej spirituality, trpiaceho malého národa, spoločnosti, ktorá nemá na to, aby robila aj odvážne veci. Začať riešiť svoje domáce potreby, starosti, povinnosti – to všetko je takisto dôležitou súčasťou tejto obnovy sebavedomia a sebareflexie. Tieto výzvy považujem v prezidentovom prejave za jeho osobné najvýraznejšie prianie.

Anton Vydra

V prvom kole volieb som pána Kisku nevolil. V televíznej debate s Robertom Ficom mi pripadal veľmi slabý. V druhom kole som pána Kisku volil a dnes je to pán prezident. Urobil som dobre. A na rozdiel od prejavov jeho predchodcov, tento sa dá čítať a nesie v sebe aj posolstvo nádeje. Kiska nie je Havel, ale podľa mňa by si rozumeli.

Eugen Korda


Prezidentov príhovor v plnom znení:

Príjemné sviatočné popoludnie, vážení spoluobčania,

dovoľte mi pripojiť sa ku všetkým, ktorí ste si v uplynulých hodinách priali šťastný nový rok v rodinách, medzi svojimi najbližšími, priateľmi a niektorí aj v práci a medzi kolegami. Prijmite prosím moje úprimné želanie každému z vás, všetkým občanom Slovenska, ale aj ľuďom, ktorí sú v týchto dňoch na Slovensku na návšteve alebo u nás žijú:

Nech sa vám plnia želania a plány. Nech sme zdraví. Nech si vieme odovzdávať po celý rok dostatok lásky a porozumenia - a mať ho kúsok aj pre tých, ktorí ho majú okolo nás nedostatok. Nech máme voči sebe navzájom ľudskú prajnosť, slušnosť, ohľaduplnosť a nech ju cítime okolo seba.

Osobitne chcem pozdraviť tých, ku ktorým minulý rok nebol priaznivý. Chorým ľuďom, ľuďom v núdzi, opusteným a tým, ktorých minulý rok postihlo nešťastie – vám osobitne želám, aby tento rok bol pre vás šťastnejším, ako bol rok minulý.

Zaželajme si dnes spoločne aj dobrý rok pre našu krajinu, pre naše krásne Slovensko. Tak ako na celom svete, aj u nás boli a sú tradície aj emócie spojené s Novým rokom také silné a jedinečné, že majú silu prekryť tradíciu a emóciu dnešného nášho štátneho sviatku - vzniku Slovenskej republiky. Napriek tomu, alebo možno práve preto venujme, prosím, časť svojich novoročných myšlienok, želaní či záväzkov aj nášmu Slovensku. Aby bolo Slovensko krajinou a štátom, kde majú váhu a rešpekt slová spravodlivosť, sloboda, česť, povinnosť, ale aj súcit a nádej.
„Od štátu očakávame, že bude v každej situácii a v každej oblasti potvrdzovať svoju povinnosť garantovať a presadzovať rovnosť všetkých občanov pred zákonom.“

Takto pred rokom som sa k vám o tomto čase prihováral aj s tým, že sme vstupovali do roku pomaly predvolebného.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite