Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Francúzsko má strach

.denisa Gdovinová .iva Mrvová .spoločnosť

Krajina vyhlásila výnimočný stav a zavrela hranice. Celý svet čaká, aké následky útoky v Paríži prinesú. Svetoví lídri stoja pevne za Francúzskom.

Francúzsko má strach Gregor Fischer /DPA/SITA Muž kladie kvety pred francúzske veľvyslanectvo v Berlíne.

v uliciach francúzskeho hlavného mesta sa pohybuje 1 500 vojakov a niekoľko stoviek policajtov. Ľudia nevychádzajú zo svojich domovov. Z večerných útokov, ktoré postihli Paríž, sú otrasení. Prezident François Hollande vo svojom prejave v noci sľúbil odvetu. „Teroristi nás chcú vystrašiť. Síce cítime hrôzu, no tvárou v tvár strachu stojí národ, ktorý vie obrániť sám seba. Ktorý vie, ako zmobilizovať svoje sily a ktorý porazí teroristov.”

„Nie je to útok na Paríž či Francúzsko. Je to útok na všetkých z nás. Musíme naň odpovedať spoločne. Francúzski občania, stojíme za vami a plačeme s vami. Povedieme s vami boj,” vyhlásila Angela Merkelová. „Je to útok proti ľudstvu,” povedal vo svojom vyhlásení americký prezident Obama. „Sme zaviazaní nadčasovými hodnotami demokracie. A s nimi nedokážu zbabelé a zvrátené ideológie extrémistickych skupín nikdy bojovať. Ani také barbarstvo nedokáže ohroziť to, kým sme. Odpovieme. Prekonáme to. Vydržíme."

„Musíme čeliť šíreniu nenávisti vo všetkých jej podobách."

Britský premiér David Cameron je šokovaný. Pridal sa k ďalším hlavám štátov, ktoré sľubujú Francúzsku akúkoľvek pomoc. Náš prezident Andrej Kiska nazval túto noc hroznou. „Sme šokovaní, sme smutní a sme aj rozhorčení. Teroristi znovu zabíjali ľudí v Paríži, aby medzi nami v Európe šírili strach a nenávisť. Aby medzi nami šírili zlo a chaos. Európa potrebuje po tejto ťažkej noci ešte väčšiu jednotu a potrebuje skutočnú akčnosť. Terorizmus nikdy nerozvráti demokraciu a slobodu Európy, ak dokážeme svoje hodnoty brániť. Spoločne a rázne.”

Odpoveď na útoky prišla i z Vatikánu. „Modlíme sa za obete, zranených a celý francúzsky ľud. Je to útok na mier celého ľudstva a vyžaduje si rozhodujúcu odpoveď podpory zo strany nás všetkých. Musíme čeliť šíreniu nenávisti vo všetkých jej podobách,“ vyhlásil Federico Lombardi.

Európa sa obáva nekontrolovaného rozmachu islamofóbie. Na sociálnych sieťach sa šíria aj takéto vyjadrenia moslimov:

Volám sa Eslam. Som moslim. Odsudzujem parížske útoky. Podobne aj 1,5 miliardy ďalších moslimov. Prosím, pamätajte na to.

Eiffelova veža v noci zhasla, zažal sa však strach. Svetom sa šíri heslo „Modlime sa za Paríž." Čo to znamená pre našu otvorenosť?

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite