Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Športový podraz pre ruskú propagandu?

.eva Čobejová .spoločnosť

Šport, ako jeden z kľúčových základov novej ruskej propagandy, dostal ak nie úplne zničujúci, tak mimoriadne silný úder.

Športový podraz pre ruskú propagandu? Mark Baker/AP/SITA Ruská bežkyňa Jekaterina Volkovová máva národnou vlajkou po víťazstve na majstrovstvách sveta v Osake 2007.

Samozrejme, ide o dopingový škandál týkajúci sa ruskej atletiky. Nezávislá komisia Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) odporučila pozastaviť činnosť Ruskej atletickej federácie a zároveň navrhla zakázať jej atlétom účasť na všetkých súťažiach vrátane olympiády. Agentúra žiada od Ruska prijať také zmeny v systéme a v legislatíve, ktoré by odstránili z ruskej atletiky doping.

Ruská strana už pochopila, že z tejto vody nevyjde suchá, mieni komentátor opozičnej Novoj gazety Vladimír Mozgovoj. Pochopila, že jej už nepomôžu dobré styky so svetovými športovými osobnosťami ani autorita vo svetovej atletike, ktorú si za dlhé roky vydobyla organizovaním mnohých súťaží.

Ruské vedenie športu urobilo osudovú chybu, keď sa odmietlo zaoberať výpoveďami a zisteniami Julie Stepanovovej o dopingu ruských atlétov, ktoré zazneli vlani v decembri v dokumente nemeckej televízie ARD. Dokumentu vôbec neprikladalo zvláštny význam. Mozgovoj pripomína, že Rusko, a obzvlášť Ruská atletická federácia, pritom už dlhšie mali mimoriadne zlú povesť. Dopingové škandály sa týkali napríklad ruských športových chodcov, a táto záležitosť už mala bezprecedentné rozmery. Športoví chodci museli vracať aj medaily z majstrovstiev sveta.



Nemeckí filmári sa téme v posledných mesiacoch podrobne venovali a ruskí predstavitelia už videli, že majú problém, ale bránili sa iba chabými vyhláseniami typu: „Nie vždy sme postupovali systematicky a dôsledne,“ či „Musíme reagovať na nedostatky v našej práci a urobiť štrukturálne zmeny.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite