Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Žena, ktorej trpezlivosť oslobodila krajinu

.marína Gálisová .spoločnosť

Čo sa dá robiť v dlhoročnom domácom väzení? Aun Schan Su Ťij sa v Barme venovala cudzím jazykom, cvičeniu a meditácii. Teraz je pripravená rozhodovať o osude svojej vlasti.

Žena, ktorej trpezlivosť oslobodila krajinu Gemunu Amarasinghe/AP/SITA Barmská opozičná líderka Aun Schan Su Ťij počas predvolebnej kampane strany Národná liga pre demokraciu.

Aun Schan Su Ťij zvíťazila v nedeľných parlamentných voľbách tak presvedčivo, ako to málokto čakal. Stále však postupuje opatrne. Vie, prečo. Po spočítaní polovice hlasov je zrejmé, že takmer 90 percent voličov podporilo jej stranu Národná liga pre demokraciu. To však ešte stále neznamená, že demokracia v Barme má vyhraté.

ústava šitá na mieru diktatúre

Ani tieto voľby totiž neboli úplne spravodlivé. Aun Schan Su Ťij získala síce obrovskú podporu Barmčanov a je na čele najsilnejšieho politického subjektu, ale konečnou inštanciou pri rozhodovaní o všetkom je v krajine stále armáda. Tá drží moc už od vojenského prevratu v roku 1962. Armáda je tvorkyňou ústavy, armáda má vyhradenú štvrtinu poslaneckých miest v parlamente, armáda drží v rukách najdôležitejšie rezorty vo vláde, armáda môže v parlamente vetovať každý pokus o zmenu ústavy.

A ústava je špeciálne šitá pre záujmy diktatúry. Aun Schan Su Ťij má napríklad ústavne zakázané stať sa prezidentkou krajiny. V ústave je totiž zakotvené, že kandidovať nesmie ten, koho deti majú občianstvo iného štátu. A dvaja synovia disidentky, synovia britského občana, majú britské pasy. Lady však v rozhovore pre médiá bez rozpakov vyhlásila, že aj tak bude „rozhodovať o všetkom“. Nik nepochybuje, že to tak bude. Charizmatická líderka má síce 70 rokov a za sebou desaťročia domáceho väzenia, vitalita jej však nechýba. Ak má niekto šancu dovŕšiť v Barme demokratické zmeny, je to práve ona.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite