Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Odkaz Ernesta Valka

.lukáš Krivošík .spoločnosť

Dnes uplynie päť rokov od zavraždenia Ernesta Valka. Prinášame spomienky Petra Zajaca, Ľubomíra Feldeka a jeho ďalších priateľov v texte Lukáša Krivošíka.

Odkaz Ernesta Valka Redakcia Čiernobiely portrét nášho priateľa Ernesta Valka visí na tabuli v redakcii .týždňa už niekoľko rokov.

Ernest Valko bol pozoruhodný tým, že právo nevnímal čisto inštrumentálne. Strohosť paragrafov oživoval v jeho úvahách montesquieuovský „duch zákonov“.

Ak nerátam účasť v hľadisku na niekoľkých diskusiách, kde bol Ernest Valko rečníkom, mal som s týmto výborným právnikom príležitosť stretnúť sa len raz, v roku 2010, pár mesiacov pred jeho smrťou. Skupina ľudí a organizácií z mimovládnej sféry vtedy pripravovala projekt s názvom Reformná vláda.

Chceli sme napísať niečo ako programové vyhlásenie vlády, ktoré by predstavilo riešenia problémov Slovenska v jednotlivých oblastiach bez nutnosti zohľadňovať stranícke záujmy alebo obmedzovať sa politickými kompromismi. Valko garantoval prípravu kapitoly, ktorá bola pre svoju dôležitosť príznačne označená ako prvá. Niesla názov Právny systém a spravodlivosť.

Eugen Korda
Peter Zajac hovorí o Ernestovi Valkovi ako o jednom z najvýznamnejších ústavných právnikov.

Na povznášajúcu atmosféru, ktorú vedel Dr. Valko vytvoriť, nikdy nezabudnem. Bol sústredený a v pozitívnom zmysle slova nabudený. Bolo vidieť, že uvažovaním o systémových problémoch slovenského práva žije.

Bol to bývalý predseda československého Ústavného súdu, no k mladým právnikom sa správal bezprostredne, až kolegiálne a živo sa zaujímal o naše názory na jednotlivé problémové okruhy.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite