Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Noc katolíckeho zradcu

.michal Magušin .spoločnosť

Piaty november je v Anglicku veľký deň. Stretáva sa v ňom oslava odhalenia sprisahania proti kráľovi so súčasnými protestami proti neslobode a všetkému, čo ňou zaváňa.

Noc katolíckeho zradcu Ben Cawthra/profimedia Londýn, 5. november 2015. Demonštranti na Trafalgar Square počas protestu organizovanom hnutím Anonymous.

.embassy je vznešený kôň londýnskej metropolitnej polície. Jeho žarivobielu srsť zdobia sivočierne fliačiky. Britský Guardian opisuje, ako vo štvrtok večer piateho novembra, pri oslavách Noci Guya Fawkesa, niesol svojho policajta popred Buckinghamský palác. Ako už mnohokrát, dohliadali na verejný poriadok pri masovom zhromaždení, tentoraz nazvanom Million Mask march –Pochod milióna masiek. Ľudia s maskami Guya Fawkesa na tvárach. Idea prevzatá z filmu V ako Vendetta a spájaná s bojom proti útlaku a s hackerským hnutím Anonymous.

Pochod v Londýne prebiehal ako obvykle. Niektoré indivíduá z davu však zrazu namierili svoje svetlice a rakety, určené na tradičný ohňostroj, priamo na Embassy. Mal spálený bok, zranenú prednú nohu. Jazdec spadol a zlomil si zápästie. Embassy nebol jediný. Podobný osud postretol aj ďalšie výstavné kusy londýnskej polície. Quartzovi porezali zadnú nohu, podobne ako Heather, pravdepodobne sklom. Illustrious dostal zásah do oka, Quixote a Qwerty neskončili lepšie. Päťdesiat ľudí policajti zatkli, prevažne za narúšanie verejného poriadku.

Pochodujúci sa stavali proti všetkému možnému.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite