Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Malá exkurzia do duše ragby

.michal Mikuláš .spoločnosť

V Anglicku sa už šesť týždňov bojuje. A vojna sa ešte neskončila. Vrchol príde v sobotu večer. Volá sa finále majstrovstiev sveta v ragby.

Malá exkurzia do duše ragby Keystone Pictures USA/Zuma press/profimedia 11. december 1955: Zápas Francúzsko - Anglicko v parížskom Parku princov.

o ragby sú známe rôzne bonmoty. Napríklad, že futbal je hra džentlmenov, ktorú hrajú chuligáni a ragby je hra chuligánov, ktorú hrajú džentlmeni. Alebo, že ležiaci futbalista predstiera, že je zranený, zatiaľ čo bežiaci a krvavý ragbista predstiera, že nie je. Skúsme sa však bez dehonestácie a porovnávania s inými športmi pozrieť na to, prečo je tento najlepší šport na svete naozaj najlepším. Upozorňujem, že autor je absolútne objektívny, ale zaujatý človek.

.trocha histórie
Legenda, ktorú by mal ovládať každý ragbista, vraví toto: V anglickom meste Rugby, niekedy v prvej polovici 19. storočia, pri hre nápadne podobnej futbalu, jeden z hráčov menom William Webb Ellis loptu zobral do rúk a začal s ňou nevedno prečo bežať. Tak vzniklo rugby. Detaily nie sú podstatné, legenda je základ.

„Ako si vysvetliť obrovskú úctu dvojmetrových chlapov k rozhodcovi, ktorí ich karhá ako malých chlapcov a oni so strachom v očiach prikyvujú?“

Hru založili a prevádzkovali muži z vyšších spoločenských tried. Napriek tvrdosti, náročnosti a bolesti, ktoré tento šport sprevádzajú do dnešných dní, boli aktéri povinní zachovávať rešpekt k súperovi i k rozhodcovi a správať sa slušne na verejnosti. V konečnom dôsledku sú celé pravidlá postavené práve na týchto pilieroch. Šport si získaval popularitu, pretože ľudia, ktorí sú ochotní vyznávať vyššie uvedené hodnoty, vtedy žili (a vlastne dodnes žijú) aj v ostatných spoločenských vrstvách.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite