Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zabijú nás vlastné autá?

.filip Olšovský .spoločnosť

Príchod autonómnych aút je podľa väčšiny odborníkov otázkou niekoľkých rokov. Napriek tomu sa pred pár dňami začalo diskutovať o dileme, ktorá by tento proces mohla oddialiť.

Zabijú nás vlastné autá? SWNS/profimedia Ikonické auto zo seriálu Knight Rider, ktoré bolo futuristickou víziou dnešných autonómnych aút.

cez víkend ten článok preletel facebook asi z každej strany. Zdieľali ho technologickí nadšenci aj smrteľníci, ktorých fascinoval morálny rozmer takejto dilemy. Koniec koncov, pri jeho elementárnosti je celý technologický kontext druhoradý. V skratke znie problém takto: Ste o pár rokov starší, technologický pokrok stále nikto nezastavil a vy sa veziete vo svojom drahom, (ako inak) samošoférujúcom aute. Po chvíli sa (ako inak) z ničoho nič pred vami objaví skupinka desiatich ľudí. Nemáte čas brzdiť, ani obchádzať. Sofiina voľba znie jednoducho. Zomriete radšej vy alebo zabijete ľudí zo skupiny pred vami? A ako o tom v zlomku sekundy rozhodne stroj, ktorého ste pánom a donorom? A čo keď tí ľudia prešli na červenú a vy umriete pre ich nezodpovednosť?

„Prvá dopravná nehoda takéhoto stroja bude určujúcim míľnikom v tom, ako bude vývoj pokračovať.

Takáto dilema nie je ničím novým a už nejaký čas zamestnáva svetových vývojárov. A počas toho spomaľuje neodvratný proces automatizácie strojov, ktorý má potenciál dramaticky znížiť úmrtnosť na cestách.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite