Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ako žije druhá polovica?

.juraj Kušnierik .spoločnosť

Jacob A. Riis prišiel do New Yorku v júni 1870 ako chudobný imigrant. Bol novinárom, venoval sa chudobným ľuďom a prispel k tomu, že New York je dnes skvelým miestom pre život.

Ako žije druhá polovica? Jacob August Riis/Corbis/profimedia Predavači novín bez domova spia schúlení v rohu pred kostolom v newyorskom Manhattane.

ak strávite týždeň v New Yorku, pravdepodobne nenavštívite Múzeum mesta New York. The Met, MoMA, Guggenheim či čerstvo presťahované Whitney Museum sú nepochybne atraktívnejšími destináciami. Aj keby ste do tohto pekného a nesmierne zaujímavého múzea predsa len zašli, ľahko by ste v ňom prehliadli nenápadnú výstavu venovanú Jacobovi A. Riisovi.

Je to pritom fascinujúca výstava, ktorá hovorí veľa o histórii tohto úžasného mesta, o chudobe, ktorá v ňom pred sto rokmi panovala, o zmysle a sile médií a o tom, akým darom sú pre krajinu imigranti.

Jacob A. Riis bol Dán, vyučil sa za tesára a keď si v rodnej krajine nedokázal nájsť prácu, odišiel do Ameriky. Do New Yorku prišiel, podobne ako desiatky tisíc ďalších imigrantov v snahe zarobiť si na slušnejšie živobytie. Keď vystúpil z lode, mal vo vrecku 40 dolárov. Polovicu z nich minul na revolver, ktorý si kúpil ešte v prístave, aby sa cítil bezpečnejšie.

„Dolnú časť Manhattanu tvorilo niečo, čo pripomína dnešné slumy: množstvo ľudí, žijúcich v chudobe, rastúca zločinnosť, alkoholizmus, choroby, požiare, ópiové brlohy.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite