Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prehra Seppovej dynastie

.peter Bálik .filip Olšovský .spoločnosť

Zdá sa, že nekonečná éra Seppa Blattera v čele svetového futbalu sa napokon končí. Spolu s Michelom Platinim dostali osemročný zákaz vo všetkých činnostiach súvisiacich s futbalom.

Prehra Seppovej dynastie Peter Klaunzer/Keystone/Corbis/Profimedia Sepp Blatter pred portrétmi svojich predchodcov v švajčiarskom Zürichu.

činnosť dosluhujúceho prezidenta FIFA Seppa Blattera a podobne i šéfa UEFA Michela Platiniho bola po aktuálnom zverejnení výsledkov vyšetrovaní pozastavená na osem rokov. Obaja boli uznaní vinnými z porušenia Etického kódexu v súvislosti so zmluvne nepodloženým príjmom z roku 2011. Platini v tom čase dostal od FIFA so súhlasom jej šéfa Blattera 2 milióny švajčiarskych frankov. Medzi oboma mužmi šlo iba o ústnu dohodu, písomná neexistuje. Peňažný prevod sa pritom uskutočnil deväť rokov po vykonaní práce.

Etická komisia vyhlásila, že Platini sa dopustil konfliktu záujmov a porušil princíp lojálnosti. Seppovi Blatterovi k tomu navyše pripísali aj ponúkanie darov. Obe aktivity sú jasne v rozpore s etickým kódexom FIFA . Blatter i Platini vinu odmietajú.

história futbalovej slávy

Ak chceme pochopiť, prečo je FIFA taká prehnitá a skorumpovaná, musíme sa vrátiť hlbšie do minulosti, keď bol jej prezidentom brazílsky športový funkcionár João Havelange. Tento právnik a bývalý olympionik sa šéfom FIFA stal v roku 1974, keď sa mu vo voľbách podarilo poraziť svojho anglického predchodcu Sira Stanleyho Forda Rousa. Havelange vyhral vďaka svojmu revolučnému programu, ktorým sa pokúsil rozšíriť futbal do všetkých kútov sveta. Kvôli tomu strávil na diplomatických cestách približne tri roky, počas ktorých hľadal podporu pre svoju kandidatúru. Okrem toho sa mu podarilo vyťažiť aj z Rousovej slabosti. Ten od svojho nástupu do funkcie v roku 1961 loboval za prijatie Juhoafrickej republiky. Napriek tomu, že civilizovaný svet túto krajinu pre apartheid prinajmenšom ignoroval. Havelangovi stačilo osloviť zvyšok Afriky a predsednícky post bez problémov získal. Stal sa tak prvým neeurópskym prezidentom celosvetového futbalového zväzu.

.spojenectvá v prvom rade
Novozvolený prezident musel na začiatku zápasiť s vážnymi finančnými problémami. Organizácia nemala na konte takmer žiadne peniaze a dovedna za ňu v tom čase pracovalo iba dvanásť zamestnancov. Pod jeho vedením sa FIFA postupne premenila na obrovskú celosvetovú organizáciu. Havelange si v nej na základe štedrých dotácií od jednotlivých futbalových zväzov vytvoril sieť oddaných podporovateľov. Tí za neho zdvihli ruku vždy, keď to bolo potrebné. Jedným z dôvodov, prečo sa udržal vo funkcii predsedu dlhých 24 rokov, bola aj skutočnosť, že dobre vychádzal so všetkými, ktorí mali moc a peniaze.

„Skutočne veľké peniaze začali do FIFA prúdiť po založení švajčiarskej marketingovej spoločnosti ISL.“

Už prvé Majstrovstvá sveta pod jeho vedením boli sporné. V roku 1978 sa turnaj konal v Argentíne napriek tomu, že v krajine vládla vojenská junta, ktorej vinou prišlo o život viac ako päť a pol tisíca ľudí. Zatiaľ čo na štadióne v Bueno Aires sa zápasilo o titul majstra sveta, v neďalekej škole prerobenej na tábor sa tiesnili tisíce odporcov vojenského režimu. Ani to Havelangovi nezabránilo, aby si z vtedajšieho argentínskeho prezidenta Carlosa Lacosteho o štyri roky neskôr nespravil svojho viceprezidenta.

K ďalším veľkým Havelangovým priateľom patril aj brazílsky kriminálnik Castor de Andrade, šéf ilegálnej stávkovej spoločnosti, od ktorej dostával rôzne dary.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite