Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Serena krok pred cieľom

.filip Olšovský .spoločnosť

Americká tenistka predčasne ukončila sezónu. Jej tréner tvrdí, že po prehre v semifinále na US Open jej chýba motivácia a vôľa vyhrávať. Aký je príbeh Sereny a jej prehry?

Serena krok pred cieľom Bill Kostroun/AP/SITA Serena Williamsová vracia úder Roberte Vinciovej počas kľúčového semifinále US Open.

„Nemusím robiť vôbec nič. Všetko, čo oddnes spravím, bude bonus. Vlastne nie oddnes. Odvčera. Všetko bude nad plán,“ dušovala sa pred vyše rokom. Tvrdila, že ju prestalo baviť naháňanie rekordov a turnajových prvenstiev. Skúsila na to ísť opačne. Naučiť sa myslieť vždy iba na najbližší zápas a nepripúšťať si stres z dlhodobejších cieľov.

V športovej terminológii asi neexistuje väčšie klišé. „Od zápasu k zápasu" je evergreenom azda každej tlačovej konferencie víťaziaceho športovca či tímu. V skutočnosti však ide iba o klasický pokus vsugerovať si do hlavy (alebo do hláv členov svojho tímu) opak toho, čo sa už dávno usadilo v podvedomí. Nepripustiť si tlak, ktorý sa neustálym negovaním iba posilňuje. V tomto prípade však bolo predsa len niečo inak. Serene Williamsovej sa to podarilo.

Nie, že by sa jej dovtedy nedarilo. Pred tým vyše rokom mala na konte 17 grandslamových titulov, štyri zlaté olympijské medaily a povesť jednej z najlepších tenistiek histórie. O pár týždňov však mala osláviť svoje tridsiate tretie narodeniny a zdalo sa, že ére jej dominancie konečne odzvonilo. Napriek tomu, že sa jej už viackrát predtým podarilo úspešne vrátiť scénu, tentoraz to vyzeralo na definitívny ústup z pozícií. Medzi víťazstvami na US Open v rokoch 2013 a 2014 sa na turnajoch takzvanej veľkej štvorky (Australian Open, French Open, Wimbledon a US Open) nedostala ďalej než do štvrtého kola.

Na slávnom Wimbledone bola dokonca po prekvapivom vypadnutí v druhom kole nútená odstúpiť aj z turnaja vo štvorhre. Po tom, čo pri svojom podaní osemkrát za sebou netrafila vyhradený priestor kurtu, ju z turnaja pre istotu stiahli samotní organizátori. Pohľad na dezorientovanú desaťnásobnú šampiónku (5 titulov v dvojhre aj vo štvorhre) najprestížnejšieho tenisového turnaja tejto planéty skutočne nebol pekný. Možno niekde tam sa zrodilo presvedčenie, že to takto ďalej nepôjde. Pred začiatkom minuloročného US Open sa už Serena nechcela trápiť s nepríjemným tlakom a otázkami novinárov.

V porovnaní s vždy elegantným rovesníkom Rogerom Federerom bola Serena vždy tou menej obľúbenou."

Lepšie to dopadnúť ani nemohlo. Titul na US Open Serena minulý rok obhájila. A keby len to. Nielenže počas celého turnaja neprehrala jediný set, dokonca v žiadnom z hraných setov nestratila viac ako tri gemy. Inými slovami, Serena vo svojich zápasoch prehrala v priemere iba 4,5 gemu. Vďaka tomuto víťazstvu zinkasovala rovné štyri milióny amerických dolárov – najväčšiu jednorazovú prémiu, aká bola kedy v tenise udelená.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite