Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vražedné rádio

.andrej Bán .spoločnosť

Rwanda, jar 1994. Začína sa jedna z najstrašnejších genocíd v dejinách s takmer miliónom obetí. Vražedné nástroje sú mačety, palice – a rádio. Na festivale Divadelná Nitra má slovenskú premiéru výnimočná hra švajčiarskeho dramatika Mila Raua Štvavé rádio.

Vražedné rádio Daniel Seiffert Rádio počas vraždenia neutíchalo, cynické komentáre striedali odkazy medzi vraždiacimi jednotkami.

diváci sa stávajú svedkami toho, aký podiel môžu mať médiá na rozpútaní genocídy. Nie je to fikcia, ale realita. Vládnuca elita okolo autoritárskeho prezidenta Juvénala Habyarimana sa pri moci udržiavala rozsievaním nenávisti medzi obyvateľov Rwandy. A zamestnanci populárnej stanice RTLM roky vopred pripravovali genocídu ako nejakú predvolebnú kampaň. Podľa propagandy boli príčinou všetkých ekonomických, politických a sociálnych napätí príslušníci menšiny Tutsiov.

Na začiatku 90. tych rokov propaganda zintenzívnela. Rozhlasová stanica RTLM, ktorá vznikla v roku 1993, podnecovala nenávisť, rozdelila obyvateľov a radikalizovala časť Hutuov natoľko, že boli pripravení vyvraždiť Tutsiov a politicky umiernených Hutuov. Hrala im pritom (aj) Nirvana.

Rádio RTLM počas týždňov vraždenia neutíchalo, naopak, cynické komentáre moderátorov a hudbu vo vysielaní striedali povely a odkazy medzi vraždiacimi jednotkami. Nepriateľov označovali ako švábov, ktorých treba utĺcť. Projekt Štvavé rádio rekonštruuje vysielanie rádia RTLM na základe záznamov a výpovedí zhromaždených Medzinárodným súdnym tribunálom pre Rwandu. Prinášame rozhovor s autorom hry a jej režisérom Milom Rauom.

.prečo vás zaujímajú témy ako je pád režimu diktátora Ceušesca v roku 1989 v Rumunsku alebo genocída v Rwande?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite