Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Keď je vzdelávania v spoločnosti prebytok

.róbert Chovanculiak .spoločnosť

Či sa to niekomu páči, alebo nie, vzdelávanie je služba ako každá iná. Má svoje výnosy a náklady. Téma zdrojov v školstve tak podlieha ekonomickým zákonitostiam a otvára zaujímavé i nepríjemné otázky zároveň.

Keď je vzdelávania v spoločnosti prebytok Jozef Jakubčo/SITA

otázka teda neznie, či je vzdelávanie dobré, potrebné, alebo zlé a zbytočné, ale koľko vzdelávania je dobré a potrebné a koľko je už zlé a zbytočné. Ide tak o otázku hraničných veličín – prináša posledné euro investované do školstva stále väčšiu hodnotu ako to jedno euro, alebo už menšiu?

.pedagogické maximum
Na voľnom trhu tento problém rieši neviditeľná ruka pomerne efektívne, verejnej správe sa to veľmi nedarí. Žiadny analytik sa nemusí zamýšľať, či vyrábame dosť alebo už veľa smartfónov, či je v obchodoch dosť hygienických potrieb, alebo nedostatok, prípadne či existuje dostatok jazykových škôl. Naopak viditeľná ruka politika v týchto kalkuláciách často zlyháva. Príklad: z verejných financií je každoročne financované štúdium asi pre 10 000 študentov 14 pedagogických fakúlt. Toto číslo je obrazom absurdnej neefektivity a plytvania, nech už ho stiahneme k hocakému základu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite