Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hranice sú zatvorené, utečencov pribúda

.juraj Kušnierik .spoločnosť

Za posledných 24 hodín zaviedlo kontroly na svojich hraniciach Nemecko, Rakúsko, Maďarsko a ďalšie krajiny. Slovensko odmietlo kvóty. Davy utečencov sa nezmenšujú.

Hranice sú zatvorené, utečencov pribúda AP Photo/Muhammed Muheisen Röszke, 15. septembra 2015: Maďarský policajt vypočúva irackých utečencov, zadržaných na ceste do Röszke.

je tu veľký utečenecký tábor, pomerne dobre zvládnutý,” hovorí reportér .týždňa Andrej Bán v telefonáte z obce Kaniža na srbskej strane srbsko-maďarskej hranice. „Prúd utečencov sa najprv, ešte v priebehu noci, presmeroval na malý hraničný priechod v Röszke, kadiaľ ich ešte do polnoci púšťali. O polnoci sa však aj ten priechod uzavrel, a teraz sa tam hromadia utečenci. Asi o kilometer odtiaľ je veľký diaľničný priechod. Teraz sa tu hovorí, že vraj sa tadiaľ dá do Maďarska prejsť, ak majú utečenci doklady a požiadajú o azyl v Maďarsku. Lenže väčšina z nich doklady nemá. Je tu chaos, situácia sa neustále mení. Srbsko sa stáva lievikom, ktorý sa napĺňa. Severná hranica je zatvorená, no z juhu do Srbska naďalej prúdia tisíce ľudí. Situácia sa bude len zhoršovať.”

Tomáš Prištiak
Na ceste s utečencami cez ešte otvorené hranicu pri obci Röszke.

V pondelok 14. septembra sa v Bruseli stretli ministri vnútra EÚ. Rokovali celý deň, no nedohodli sa takmer na ničom. Diskutovalo sa o tom, ako by si členské krajiny EÚ mali rozdeliť približne 160-tisíc utečencov, ktorí sú v tejto chvíli už v Únii, drvivá väčšina z nich v Nemecku, Švédsku a Taliansku.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite