Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Keď tehotná žena pije alkohol

.denisa Gdovinová .spoločnosť

„​Ani deci červeného na krvinky,” hovoria ľudia pracujúci s deťmi, ktorých matky pili v tehotenstve alkohol. Trpia navonok len nepatrne viditeľným syndrómom FAS. Volajú ich Fascinujúce deti.

Keď tehotná žena pije alkohol IAN HOOTON/Sciencephoto/Profimedia

zuzana Tomanová si adoptovala dve deti, dievča a chlapca. Uvedomovala si, že adoptované deti si so sebou nesú balíček problémov a psychických deprivácii, no v synovom prípade jej toto vysvetlenie nestačilo. Mal problémy v škôlke, potom aj v škole a Zuzana si hovorila, že v tom musí byť niečo viac. Do rúk sa jej dostala kniha o deťoch so syndrómom FAS – fetálnym alkoholovým syndróm. Zuzana si našla v papieroch, že biologická matka jej syna bola závislá na alkohole. A všetko do seba zapadlo. Deti trpiace FAS syndrómom pôsobia nevychovane. Sú hyperaktívne, agresívne, precitlivené, nepozorné a manipulatívne. Jednoducho odsúdené ako neposlušné deti, ktoré sa nedajú vychovať. A predsa sa rozhodla, že centrum na terapiu pre takéto deti pomenuje Fascinujúce deti.

.vnímajú inak
„Ale sú kreatívne, majú sklony k umeniu a skutočne veľa rozprávajú,“ dodáva Zuzana jedným dychom, keď opisuje aké majú tieto deti problémy s matematikou a logickými úlohami.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite