Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Manželka politika by nemala byť ticho

.denisa Gdovinová .iva Mrvová .spoločnosť

Sklopený zrak manželky premiéra na tlačovke vyvolával zmiešané pocity. Podľa profesorky politológie Dariny Malovej môže krajine škodiť, keď manželka politika nevystupuje na verejnosti.

Manželka politika by nemala byť ticho Boris Németh Profesorka Darina Malová.

premiér Fico mal len nedávno tlačovku kvôli obvineniam z držania účtu na Belize, na ktorú zavolal aj svoju manželku. Aký ste z toho mali pocit?
Vybavil sa mi vtedy v pamäti jeden obraz. Bolo to počas olympiády v Mexiku v roku 1968 krátko po okupácii Československa. Gymnastka Viera Časlávská stála na stupni víťazov súčasne s Ruskou, obidvom im dali prvé miesto. Najprv hrali československú hymnu, Časlávská stála hrdo vystretá. Potom hrala ruská hymna a ona pootočila tvár nabok. Podobné odmietavé gesto akoby urobila aj Svetlana Ficová.

.na Slovensku výrazné partnerky politikov nemáme. Bolo to tak vždy?
Naši komunistickí funkcionári boli oficiálne neženatí – na verejnosti sa ukazovali bez manželiek. Síce cestovali v páre, ale zvyčajne to bol generálny tajomník strany napríklad s predsedom vlády. O tom sa niekedy aj vtipkovalo.

Predošlé manželky ruských lídrov ani nevyzerali reprezentačne. Dobrým príkladom boli Chruščovovci, ktorí sa počas návštevy USA stretli s manželmi Kennedyovcami. Chruščovová vyzerala vedľa ikony Jackie Kennedyovej ako ruská roľníčka, bábuška. Bol to značný kontrast.

.nereprezentovala tak vlastne ruskú občianku?
Bola presným zosobnením ruských žien, ktoré boli oficiálne zastúpené aj v parlamente na základe kvót. Napríklad v Československu bolo približne 30 percent poslankýň, ktoré zároveň odrážali skladbu spoločnosti. Našli ste tam dojičky, sústružníčky, žeriavničky, ktoré reprezentovali pracujúci ľud. Samozrejme, bolo tam minimum intelektuálok.

Toto však zmenila Raisa Gorbačovová. Okrem toho, že vyzerala dobre, zaujímala sa o veci verejné a manžela všade sprevádzala. Ako prvá prelomila mlčanlivosť a anonymitu, ktorej sa dovtedy manželky držali. Už to nemuseli byť ženy, ktoré zostávajú doma a nemajú miesto na verejnosti.

Jacqueline Kennedyová a Nina Chruščovová počas Viedenského samitu v roku 1961. Kontrast medzi prvými dámami ukazuje, aké odlišné bolo postavenie prvej dámy v USA a v ZSSR.Jacqueline Kennedyová a Nina Chruščovová počas Viedenského samitu v roku 1961. Kontrast medzi prvými dámami ukazuje, aké odlišné bolo postavenie prvej dámy v USA a v ZSSR.

.na Západe poznáme mnohé výrazné partnerky politikov. Kým tam sa politik prezentuje aj tým, že má inteligentnú ženu, v našom regióne o to politici nemajú záujem.
Väčšina politikov sa v našom regióne neprezentuje úspešnými manželkami, niekedy akoby patrilo k dobrému tónu mať milenku, hoci bez škandálov. Českí politici sa správajú pomerne transparentne - keď si nájdu milenku, rozvedú sa. Paroubek sa rozviedol, Nečas tiež, aj Topolánek.

Doterajší českí prezidenti sa snažia prezentovať svoje partnerky kultivovane, ako súčasť manželovej politickej funkcie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite