Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Káva proti náckom

.denisa Gdovinová .spoločnosť

Každý, ako vie. Tak sa začína výzva Erika Šimšíka z kaviarne Goriffee, ktorý sa rozhodol protestovať proti fašistickému pochodu kávou zadarmo. Pre každého so zmýšľaním preškrtnutého hákového kríža.

Káva proti náckom Archív Erika Šimšíka

.kedy vám napadlo začať s touto výzvou?
Keď som sa dozvedel, že 12. septembra má byť v Bratislave fašistický pochod, nemohol som nájsť žiadny antipochod, ku ktorému by som sa pripojil. Rozhodol som sa niečo vymyslieť, a to s ideou Každý, ako vie. Týmito slovami som začal aj výzvu. My z Goriffee vieme ľudí pozitívne motivovať tým, že im dáme espresso zadarmo, ak sa označia antifašistickou symbolikou. Pri takýchto prejavoch extrémizmu už jednoducho nestačí bojovať pasívne. Musia vystúpiť slušní ľudia a rozhodne sa voči násiliu vymedziť. Veď toto za nás nikto nespraví. A určite nie politici, ktorí si na tom prihrievajú svoju polievočku.

.zdá sa vám, že doteraz sa bojovalo iba pasívne?
Podľa mňa sa neprotestovalo vôbec. Až na pár ľudí, ktorí píšu blogy a statusy na facebooku. To má ale nulový vplyv. Tu nejde o bratislavských intelektuálov, lebo oni všetci tomu rozumejú. Len si medzi sebou zdieľajú názory. Tu ide o bežných ľudí, ktorí majú zo strachu tendenciu radikalizovať sa. Veľa ľudí tiež vyzýva samosprávu, aby pochod zrušila. Ale to nemôže spraviť a ani by nemala. Bolo by to iba jej svojvoľné rozhodnutie. A ak by sa nabudúce protestovalo, naopak, proti mestu, mohli by si pochod takisto zrušiť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite