Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Rakúskych 60 sekúnd ticha

.denisa Gdovinová .spoločnosť

Viedenský umelec Raoul Haspel navštívil utečenecký tábor Traiskirchen. Od hrôzy onemel a rozhodol sa, že spolu s ním by malo onemieť aj celé Rakúsko.

Rakúskych 60 sekúnd ticha Joe Klamar/AFP/profimedia Rakúsky umelec chcel hudbou vyjadriť hrôzu v utečeneckých táboroch. Dá sa to iba hrozivým tichom.

Na popredné miesta rakúskeho rebríčka iTunes sa dostala pieseň, z ktorej žiadny poslucháč asi nepocíti intenzívny umelecký zážitok. Ak si však zistí jej pozadie, emócie sa bezpečne dostavia. Skladba s názvom Schweigeminute (Traiskirchen), teda Minúta ticha, nemá žiadne slová. Podľa autora sú to tie jediné slová, ktoré dokážu opísať situáciu v utečeneckom tábore.

„Vybral som si ticho, lebo debata o utečencoch je čoraz hlasnejšia,“ hovorí umelec Raoul Haspel. Dielo vytvoril ako „protest proti médiám, ktoré hľadajú iba škandály a proti záplave správ a obrázkov, ktoré zabíjajú empatiu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite