Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Desiatky mŕtvych kúsok od našich hraníc

.iva Mrvová .filip Olšovský .denisa Gdovinová .spoločnosť

Necelých 35 kilometrov od Bratislavy našla krátko pred obedom rakúska polícia v dodávke zrejme až 50 mŕtvych utečencov.

Desiatky mŕtvych kúsok od našich hraníc SANDOR UJVARI/EPA/profimedia Polícia odhaduje, že počet mŕtvych sa pohybuje medzi 20 a 50, presný počet doposiaľ nie je známy.

Auto bolo odstavené na krajnici diaľnice A4 medzi mestom Neusiedl a obcou Parndorf. Podľa niektorých médií ide o auto so slovenskou poznávacou značkou. Rakúsky denník Kronen Zeitung naopak informuje o maďarskej ŠPZ. Túto informáciu napokon potvrdilo aj slovenské Ministerstvo vnútra.

Na fotografii je jasne identifikovateľné logo firmy HYZA, ktorá patrí do holdingu Agrofert patriacemu českému vicepremiérovi Andrejovi Babišovi. Hovorca koncernu Karol Hanzelka však uviedol, že spomínané auto predali a spoločnosti už nepatrí. „Podľa údajov zo satelitného sledovania sú všetky autá na Slovensku, Hyza ani do Rakúska nevozí,“ dodal Hanzelka. „Je pravdepodobné, že nový majiteľ to vozidlo neprelepil,“ povedal pre denník SME.

.uväznení vo vnútri
Nákladné auto so slovenskými nápismi malo podľa ministerstva vnútra navyše maďarské evidenčné číslo. Pre agentúru SITA to potvrdil riaditeľ tlačového odboru Ministerstva vnútra Ivan Netík. Šofér auta, v ktorom sa utečenci udusili, je podľa informácií polície na úteku. Na vyšetrovaní tejto tragickej udalosti spolupracuje rakúska polícia s maďarskou.

Všetci ľudia nachádzajúci sa na úložnej ploche vozidla boli mŕtvi. Polícia odhaduje, že ich počet sa pohybuje medzi 20 až 50. Auto s hmotnosťou 7,5 tony bolo odstavené na krajnici. Keď prišla polícia, hniloba už kvapkala z úložného priestoru. Centrála polície bola upozornená o 11:30 jednotkami diaľničnej polície.

„Som šokovaný, hlboko šokovaný a nahnevaný," vyhlásil rakúsky minister spravodlivosti Wolfgang Brandstetter.“

„Dnes je temný deň, naše myšlienky sú s obeťami, s ich rodinami a priateľmi," uviedla rakúska ministerka vnútra Johanna Mikl-Leitner. Mikl-Leitner následne oznámila prísnejšie kontroly v medzinárodných vlakoch ako i v pohraničných oblastiach.

„Dôležité je pre nás urobiť čo najskôr právne zmeny v boji proti obchodovaniu s ľuďmi. Dúfam, že sa tak stane už 1. októbra. Je nevyhnutné, aby nielen Rakúsko vystupovalo voči obchodníkom s ľuďmi tvrdo, ale spoločne aj ostatných 27 členských štátov Európskej únie," uviedla pre rakúsku televíziu ORF. „Potrebné je zaviesť čo najskôr delegácie EÚ, ktoré zabezpečia, že utečenci dostanú okamžitú ochranu.“ Mikl-Leitner tiež hovorila o „signáli na európskej úrovni," kde je nevyhnutné konať tak rýchlo, ako je možné.

Video: Na dodávke, v ktorej zomreli utečenci, zaisťovali stopy technici v bielych oblekoch (autor: Martina Pažitková, Denník N)

„Som šokovaný, hlboko šokovaný a nahnevaný," povedal minister spravodlivosti Wolfgang Brandstetter. "Bolo potrebné sa obávať, že dôjde k smrteľným nehodám v rámci transportov ľudí v nákladných autách, nakoľko organizované pašovanie je bezohľadná a vražedná forma závažnej trestnej činnosti. Európa jej bude musieť čeliť systematicky," vyhlásil Brandstetter.

„Súdnictvo bude proti tejto forme trestnej činnosti bojovať spoločne s Ministerstvom vnútra všetkými našimi dostupnými prostriedkami,“ dodal.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite