Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Štyridsaťročná Mara a Kelti

.andrej Bán .spoločnosť

V týchto dňoch oslavuje životné jubileum. Je značne moletná a ostane navždy nezadaná. Obsahuje 360-miliónov kubických metrov vody. Liptovská Mara.

Štyridsaťročná Mara a Kelti Peter Zvonař/profimedia Havránok – keltské opevnenie osady Kotínov s druidskou svätyňou z 1. storočia pred našim letopočtom.

keď ju za socializmu stavali, zaplavili trinásť obcí a vysídlili 940 rodín, vyše štyritisíc ľudí. Vzácne pamiatky ako kostol, gotický kaštieľ z Parížoviec alebo zrubové domy zachránili a umiestnili ich do skanzenu v Pribiline. Pri výstavbe našej najväčšej vodnej nádrže sa premiestnilo 11 miliónov kubíkov zeminy a použilo sa viac ako 400-tisíc kubíkov betónu a železobetónu. Spoľahlivo slúži najmä na protipovodňovú ochranu a výrobu elektrickej energie. Okrem toho sa vďaka nej na Liptove, teda v turisticky najatraktívnejšom regióne Slovenska, rozvíja cestovný ruch. Vždy, keď idem okolo, neodolám pohľadu na „našu Maru“ a hrebene Tatier nad ňou.

.veľký Druid a Ivan Laučík
Zameriam sa teraz na jednu mimoriadne vzácnu lokalitu. Nad priehradným múrom sa nachádza Havránok – keltské opevnenie osady Kotínov s druidskou svätyňou z 1. storočia pred naším letopočtom. Dnes je tu múzeum v prírode. Keltománia je jedným z fenoménov doby. Posadnutosť čímkoľvek keltským – rodovými koreňmi a muzikou počnúc a pivom končiac – pripomína marketingový zámer. Dobrý, ale povrchný. Veď koľkí z našich „keltológov“ vedia o Harvánku? Je to jediná lokalita svojho druhu na Slovensku, aj v blízkom zahraničí, ktorá je do značnej miery preskúmaná a zároveň aj prezentovaná pre návštevníkov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite