Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Vasiľov biľag

.martin Slávik .spoločnosť

Spravodlivosť môže byť slepá, ale rozhodne by nemala byť nemúdra. Keď nič iné, mala by byť aspoň primeraná.

Vasiľov biľag Ľuboš Lorenz/SITA

Ak niekto pofarbí Biľakovu bustu a poverený prokurátor trvá na stíhaní „obvinených“, tak je jeho „trvanlivý“ postoj nemiestny. V tomto prípade určite.To je zrejmé každému, kto nezanevrel na čosi, čomu sa hovorí sensus iuris, teda zmysel, či cit pre spravodlivosť.

kriminalizovať činnosť, ktorú normálne svedomie považuje za prirodzenú a nevinnú vedie k strate autority zákona. Keby napríklad bystrický hnedák postavil bustu Hitlerovi, Tukovi, či Himmlerovi a niekto by ju natrel, postupovali by orgány spravodlivosti rovnako? Vznik podobnej busty by pravdepodobne nebol možný, mohol by totiž byť trestným činom podľa § 421 trestného zákona. Ten hovorí: Kto podporuje alebo propaguje skupinu osôb alebo hnutie, ktoré násilím, hrozbou násilia alebo hrozbou inej ťažkej ujmy smeruje k potlačeniu základných práv a slobôd osôb, potrestá sa odňatím slobody na jeden rok až päť rokov. A§ 422d hovorí aj toto: „Kto verejne popiera, spochybňuje, schvaľuje alebo sa snaží ospravedlniť holokaust, zločiny režimu založeného na fašistickej ideológii, zločiny režimu založeného na komunistickej ideológii alebo zločiny iného podobného hnutia, ktoré násilím, hrozbou násilia alebo hrozbou inej ťažkej ujmy smeruje k potlačeniu základných práv a slobôd osôb, potrestá sa odňatím slobody na šesť mesiacov až tri roky.

Má vôbec na Slovensku bustu iný vlastizradca? Alebo právnou terminológiou aj nepriamy páchateľ zločinov proti ľudskosti?

Keď si to človek prečíta napadne ho okrem iného aj otázka, prečo nebol obvinený nik z iniciátorov odhaľovania Biľakovej busty?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite