Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Samovrahovia nie sú slabí. Sú sami

.denisa Gdovinová .spoločnosť

Cez internet sa ľudia dokážu zveriť so všetkým. Psychológ Filip Hric z internetovej poradne IPčko upozorňuje, že aj „banálny" rozchod s frajerkou sa môže skončiť samovraždou.

Samovrahovia nie sú slabí. Sú sami Andrej Horský

prečo ľuďom, ktorí píšu na IPčko, hovoríte klienti?
V psychológii sa používajú dva výrazy – pacient a klient. O pacientoch hovoria skôr klinickí psychológovia, v poradenskej psychoterapii používajú skôr pojem klient. Slovo pacient evokuje hneď podradenú úlohu – niekoho, koho treba liečiť. Klient je rovnocenný s tým, kto mu poskytuje službu.

.čo na vašu prácu hovoria starší psychológovia?
Uznávajú ju. Vedia, že prácu, ktorú robíme, nemá kto iný robiť. Mladí prepadávajú cez záchranné siete, ktoré nastavil slovenský sociálny systém. Existujú školskí psychológovia aj pedagogicko-poradenské centrá pri školách, všetko pre deti do 18 rokov. Pre starších sú potom buď klinickí psychológovia, ku ktorým pošle obvodný lekár, alebo súkromní, ktorých si často nemôžu dovoliť. A klinickí zas bývajú obsadení na mesiace dopredu a na pacientov nemajú čas. Cesta mladého človeka k pomoci je veľmi ťažká. My im chceme poskytnúť pomoc v ich prirodzenom prostredí, v ktorom sa pohybujú.

.je pre nich prirodzeným prostredím internet?
Určite áno. Keď ešte zakladateľ IPčka Marek Madro pracoval v nízkoprahovom klube na Orave, hovoril, že mal každý deň plný facebook správ od ľudí, s ktorými strávil celý deň. V komunikácii cez internet sa cítia prirodzene. Stal sa pre nich nielen paralelným svetom, ale súčasťou ich sveta. Rozbehli sme IPčko, aby sme zbúrali bariéry, no zistili sme, že na internete žiadne bariéry ani nie sú. Cez chat sa zdôveria s vecami, ktoré by nepovedali nikomu inému.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite