Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Informatizácia po slovensky

.elena Akácsová .tomáš Prištiak .spoločnosť

30 rokov sa pokúšame vytvoriť virtuálnu kanceláriu, kde by občan vybavil všetko rýchlo a ľahko. Dnes má meno slovensko.sk. A rýchlo ani ľahko to stále nejde.

Informatizácia po slovensky Peter Homola

v televíziách začali v júli rotovať reklamy propagujúce portál slovensko.sk. Spozornela som, keď som sa v jednej dozvedela, že šťastná mamička s malým dieťatkom už nemusí chodiť na žiadne úrady, lebo všetko, čo pre svoj život potrebuje, vybaví pekne z domu. Neverila som vlastným očiam. To naozaj?! Konečne to prišlo? To, o čom len roky počúvame z úst rôznych nových úradníkov na čele rôzne sa meniacich inštitúcií a úradov, sa stalo predsa len skutočnosťou? Už je to tu?

.po tridsiatich rokoch?!
Bola som pri tom, keď sa to na Slovensku začalo! Jednou z mojich úloh ako mladej analytičky vo federálnom výpočtovom podniku, ktorý na veľkých sálových počítačoch zabezpečoval agendu štátnej správy, bolo rozpracovať na tie časy a úroveň technológií odvážny projekt jedinej kontaktnej kancelárie národného výboru. Experimentálne niečo také už overovali v Budapešti. Naši šéfovia na exkurzii u maďarských súdruhov na vlastné oči videli modelovú podateľňu, do ktorej maďarský občan prišiel so žiadosťou o povolenie stavby a na tomto jednom mieste za pomoci výpočtovej techniky kompletne všetko vybavil bez toho, aby pobehoval po úradoch, medzi kanceláriami a úradníkmi a zháňal čiastkové podpisy a pečiatky.

Odvážny plán! Ale pustili sme sa s vervou do neho. Prvým krokom bola analýza práce jednotlivých oddelení miestneho úradu. Analytik zozbieral všetky tlačivá, ktoré na oddelení používali a ku každému vypracoval správu, z akých zdrojov sa tlačivo vypĺňa, aké potvrdenia a iné prílohy obsahuje a kam ďalej toto tlačivo putuje. Mojou úlohou v tomto grandióznom projekte bolo na štvorčekový papier farebnými perami rozkresliť putovanie údajov a tlačív po úrade. Výsledok? Drvivá väčšina tlačív nešla odnikiaľ nikam. Teda zostávala v kancelárii, v ktorej sa podala. Prípadne zapadla o kanceláriu ďalej.

Medzitým prišli osobné počítače, dramaticky sa teda zmenila technologická platforma projektu, potom prišla revolúcia a z národných výborov sa stali miestne úrady, vzniklo množstvo nových tlačív, ktoré bolo treba pečiatkovať a podpisovať. Možno nejaké z tých starých zanikli. Odvtedy sa s každou novou garnitúrou objavovali správy o odvážnych plánoch vo veci informatizácie spoločnosti a zjednodušenia komunikácie občana s rôznymi inštitúciami. Podstata zostala rovnaká, iba obohatená o čoraz novšie technológie a internet. Teraz je tu ESO a e-government. A v podstate by malo ísť stále o to isté: aby občan a podnikateľ nemusel behať po kanceláriách, ale všetko vybavil na jednom mieste rýchlo a s minimálnymi nákladmi.

.dobiehame Estónsko?
Utekala som k počítaču a klikla na promovanú stránku slovensko.sk. Moje nadšenie pre testovanie okamžite schladila prvá prekážka. V prvom rade nemám správny občiansky preukaz. Potrebujem totiž elektronický občiansky preukaz s čipom (eID karta). Ak má môj starý OP bez čipu platnosť dlhšiu ako 180 dní, tak ma vydanie nového bude stáť štyri a pol eura, inak bezplatne. Treba teda predsa len ešte najprv ísť na políciu a vybaviť si eID kartu. Inak, skutočne dobre načasovaná reklamná kampaň na letné obdobie, keď úradovne praskajú vo švíkoch pod náporom letom zaskočených dovolenkárov, čo si na poslednú chvíľu vybavujú v tom istom okienku pasy.

„Takže prvý krok k informatizácii spoločnosti sa začína pri elektronickej čítačke. Aj v Estónsku ňou začínali. V roku 2002."

Občiansky preukaz s čipom však nestačí. Podľa návodu si totiž musím sama iniciatívne požiadať o „bezplatné vydanie BOK (bezpečnostný osobný kód potrebný na prihlasovanie), certifikátov na podpisovanie, ZEP PIN (bezpečnostný kód na vytvorenie zaručeného elektronického podpisu) a ZEP PUK (kód na odblokovanie ZEP PIN-u)“. A to, samozrejme, stále nie je všetko. Na eID kartu treba špeciálnu čítačku. Podľa slovensko.sk „ak sa ešte nevyčerpali, dostanete jednu zadarmo na oddelení dokladov“. Ja dodávam, že si ju musíte vyslovene vypýtať a že by ich malo byť na každú rodinu jedna aj s vkusnou nálepkou propagujúcou OPIS (Operačný program Informatizácie spoločnosti). V podstate je to reklamný predmet.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite