Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ako prežiť pôrod: Kto hovorí za rodičky

.iveta Aldana .lucia Lišiaková .veronika Pizano .spoločnosť .spoločnosť

Posledné dni sa u nás nesú tak trochu v duchu témy pôrodníctva. Vytiahli sme preto pre vás tieto články, ktoré pre .týždeň ich písali tri ženy-matky, ktoré nie sú zdravotníčky ani novinárky, akurát mali ambíciu, aby bolo slovenské pôrodníctvo lepšie.

Ako prežiť pôrod: Kto hovorí za rodičky

keď sme posledný článok z našej pôrodníckej série zakončili otázkou „A kto tu teda hovorí za práva rodičiek?“, do redakcie prišla reakcia občianskeho združenia Ženské kruhy, v ktorej stálo: „Dôležitejšia otázka je, kto by mal ich záujmy zastupovať, presadzovať a ako. Odpoveď na prvú časť je jasná: štát.“ Konštatovanie, s ktorým sa stotožňujeme. Problém nastáva v tom, že podmienka „mal by zastupovať záujmy“ ostáva len na papieri.

Chceli sme vedieť, ako ministerstvo zdravotníctva zabezpečuje a kontroluje uvádzanie najnovších vedeckých poznatkov do pôrodníckej praxe. Od hovorcu ministerstva Petra Bublu sme dostali odpoveď: „Podľa ustanovení zákona o zdravotnej starostlivosti je poskytovateľ povinný poskytovať zdravotnú starostlivosť správne. Zdravotná starostlivosť je poskytnutá správne, ak sa vykonajú všetky zdravotné výkony na správne určenie choroby so zabezpečením včasnej a účinnej liečby s cieľom uzdravenia osoby alebo zlepšenia stavu osoby pri zohľadnení súčasných poznatkov lekárskej vedy.“

Ľudské zdravie však nie je krížovka alebo sudoku, ktoré sa dá vždy rovnako správne vyriešiť. Aj z tohto pohľadu je teda odpoveď ministerstva alibistická. Ministerstvo posúva zodpovednosť na zdravotníckych pracovníkov, ktorí podľa neho zodpovedajú za poskytovanie zdravotnej starostlivosti v súlade s právnymi predpismi a etickým kódexom zdravotníckeho pracovníka.

V prípade, že nie ste spokojní s poskytnutou zdravotnou starostlivosťou, môžete sa obrátiť na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Ten vydá stanovisko, ktoré môžete potom použiť pri sťažovaní sa u poskytovateľa zdravotnej starostlivosti alebo pri podaní trestného oznámenia. Úrad zriadený zákonom však neposúva informácie o jednotlivých podnetoch ministerstvu. Ministerstvo zdravotníctva ako zriaďovateľ desiatok nemocníc, a teda štát nevníma svoju zodpovednosť. Preto sa ani systémovo neriešia problémy v nemocniciach, na ktoré sa pacienti sťažujú. Zodpovednosť preto v niektorých prípadoch preberajú občianske združenia.

tvrdé pomenovanie

V oblasti pôrodníctva počuť čoraz viac práve o občianskom združení Ženské kruhy. Vzniklo v roku 2011 pôvodne so zámerom podporovať prirodzené pôrody. Samotné združenie si podľa Zuzany Kriškovej, jednej zo zakladajúcich členiek a zároveň predsedníčky združenia, prešlo vývojom, kým dospelo ku svojej súčasnej vízii. Ich snahou je, aby slobodná voľba, dôstojnosť a rešpektovanie žien pri pôrode – a teda dodržiavanie ich ľudských práv – boli samozrejmosťou. Aj keď združenie robí množstvo aktivít, ako sú besedy, premietanie filmov s pôrodníckou tematikou či publikovanie autorských článkov, rozhovorov a príbehov, veľká časť práce sa podľa Kriškovej v posledných dvoch rokoch zamerala na pomenovanie problému slovenského pôrodníctva.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite