Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Najlepšie spôsoby boja s extrémnou chudobou

.bjørn Lomborg .spoločnosť

V roku 1950 zarábali ročne obyvatelia Južnej Kórey a Pakistanu približne rovnako. Dnes sú obe krajiny sotva porovnateľné. Príjem per capita Južnej Kórey sa odvtedy zvýšil 23-krát, zatiaľ čo Pakistanu iba trikrát.

Najlepšie spôsoby boja s extrémnou chudobou Mustafa Quraishi/AP/SITA

Jedna z najdôležitejších otázok, ktorej dnes svet čelí, je ako viac pomôcť svetovo najchudobnejším krajinám napodobiť úspech Južnej Kórey. Lepšie ekonomické výsledky znamenajú posilnenie celej populácie v oblasti lepšieho zdravia, vzdelanosti, dlhšieho života a v menšej zraniteľnosti pri výzvach, akými sú prírodné katastrofy.

V podstate mnohé zo 169 rozvojových cieľov, ktoré OSN navrhla na najbližších 15 rokov, sú o redukcii chudoby. Ale nie všetky ciele sú rovnocenne dobré. Copenhagen Consensus Center, ktorého som riaditeľom, nedávno vyzval 60 tímov ekonómov, aby zhodnotili prospech a náklady týchto navrhovaných cieľov, ktoré v septembri efektívne nahradia RCT.

.práca pre každého
Jeden z najmenej potrebných cieľov sa na prvý pohľad zdá chvályhodný: zamestnanosť pre všetkých. Bohužiaľ ide o sen, nie cieľ. Ekonomika nejakú nezamestnanosť potrebuje, aby tak umožnila zamestnancom zmenu práce a mnoho vlád sa už sústreďuje na tvorbu pracovných miest. Výskumy ukazujú, že politici a záujmové skupiny by využili cieľ plnej zamestnanosti na podporu protekcionistických drahých opatrení, ktoré by pre niektorých vytvorili skvelé pracovné príležitosti, ale mnohých by uvrhli do šedej ekonomiky. Vo výsledku by to teda pravdepodobne spôsobilo viac škody ako úžitku a rozhodne to nie je cesta k zníženiu extrémnej chudoby.

Približne 14,5 percenta svetovej populácie, inak povedané asi miliarda ľudí, žije za menej než 1,25 dolára na deň. Prečo teda jednoducho neukončiť extrémnu chudobu prevodom dostatku zdrojov tejto miliarde ľudí, aby sme ich dostali aspoň na 1,26 dolára za deň?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite