Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Tisíc dobrovoľníkov

.denisa Gdovinová .spoločnosť

Slovenská iniciatíva Kto pomôže začala zbierať dobrovoľníkov v máji tohto roku, aby pomohli stovke utečeneckých rodín zo Sýrie a Iraku. Za tri mesiace už našla 1008 dobrovoľníkov. Koordinátor projektu Hugo Gloss hovorí o tom, čo ďalej.

Tisíc dobrovoľníkov Tomáš Prištiak

.našli ste tisíc dobrovoľníkov, ktorí sú ochotní pomôcť utečencom. Čo znamená toto číslo?
Je to veľmi silný symbol. A nielen symbol, je to hmatateľné gesto, ktoré má potenciál. Je to inovatívny prístup k integrácii cudzincov nielen v rámci Slovenska, ale aj Európy. Našou víziou je pomôcť tým ľuďom, ktorí to naozaj potrebujú – pomôcť im nájsť stabilné bývanie, prácu, komunitu, pomôcť im v kontakte s úradmi. Chceme sa tak vyhnúť tomu, aby tu vznikali getá, aké poznáme zo západnej Európy. Keď budú mať zamestnanie a perspektívu uplatnenia v našej spoločnosti, nebudú mať dôvod radikalizovať sa. Nechceme, aby sa cítili vyčlenení.

.vláda však schválila azyl len pre sto utečencov. Snažili ste sa vyjednať sto rodín, nielen sto osôb?
Keď sme predstavovali našu iniciatívu pánu premiérovi a ministrovi vnútra, bola ešte aktuálna téma kvót. Nevedeli sme, či sem nepríde stanovené množstvo utečencov a potom by sa zrejme už pre našu cieľovú skupinu miesto nenašlo. Od začiatku deklarujeme, že chceme pomôcť stovke utečeneckých rodín zo Sýrie a Iraku a sústredíme sa na budovanie databázy dobrovoľníkov, s ktorou im budeme vedieť reálne pomôcť.

"Aj keď ich príde len sto, budeme sa snažiť spraviť všetko preto, aby sa tu cítili prijatí. Aby sme vyslali signál, že ľudia sa v našej krajine môžu integrovať."

.ste sklamaný z rozhodnutia vlády?
Naša iniciatíva má ambicióznejšiu víziu, ale vítame rozhodnutie vlády pomôcť aspoň stovke kresťanských utečencov zo Sýrie, ktorým ide o život, a preto opustili svoje domovy. Aj keď ich príde len sto, budeme sa snažiť spraviť všetko preto, aby sa tu cítili prijatí. Aby sme vyslali signál, že ľudia sa v našej krajine môžu integrovať. Vidíme to ako pilotný projekt, ktorý pomôže vytvoriť efektívnu sieť dobrovoľníkov.

.keď je tu tisíc ľudí ochotných pomôcť, prečo sa vláda rozhodla len pre stovku?
Netrúfam si vymenovať všetko, čo musí vláda pri vyberaní utečencov brať do úvahy. Chápem, že za nich preberá zodpovednosť. Súčasťou azylového procesu je napríklad aj kontrola zo strany SIS, či konkrétny utečenec nepredstavuje pre Slovensko bezpečnostnú hrozbu. Ja som za to, aby sme sa sústredili na to, na čo máme. Môžeme reálne pomôcť stovke ľudí, tak poďme do toho a spravme to poriadne.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite