Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Grécky občan je zákazník

.denisa Gdovinová .spoločnosť

Piati mladí Gréci prišli na Slovensko nezávisle od seba približne pred rokom. Predtým by vraj nemali dôvod zo svojej krajiny odísť, iba ak na dovolenku. Teraz si musia v zahraničí hľadať prácu.

Grécky občan je zákazník Tomáš Prištiak Anastasios by v referende hlasoval áno. Nezvykne sa vraj rozhodovať podľa emócií.
Anastasios by v referende hlasoval áno. Nezvykne sa vraj rozhodovať podľa emócií.

Anastasios, Panos a Niki pracujú v bratislavskej pobočke Deutsche Telekom. Pousmievam sa nad tým paradoxom, že Gréci pracujú v nemeckej firme, ale Anastasia to nijako nevzruší. Je tu jednoducho iba preto, že študoval ekonómiu. „Samozrejme, že je najťažšie nájsť si prácu v ekonomickej oblasti. Veď máme ekonomické problémy,“ hovorí zas ironicky Stelios, ktorý spolu s Christinou pracuje v IBM. Mladí Gréci húfne odchádzajú pracovať do zahraničia. V miestnych korporáciách by si už miesto nenašli.

.už sú všetci unavení
Trikrát nie, raz áno, raz neúčasť. Vzorka štyroch Grékov na Slovensku ako keby odrážala pomer skutočných výsledkov minulotýždňového greferenda. Až na to, že žiadny z nich sa na hlasovaní v skutočnosti nezúčastnil. Panos by hlasovať nešiel, lebo v tom čase ešte nebol rozhodnutý. Zato dievčatá Niki a Christina by hlasovali určite proti. „Grécko malo odísť už dávno. Mali by sme to konečne skúsiť samostatne,“ hovorí Christina. Anastasios sa ticho usmieva.

Jediný by hlasoval áno. „Je to kapitalista,“ vykríkne Stelios a všetci sa zasmejú. Anastasios vysvetľuje, že sa nezvykne rozhodovať podľa emócií, ale na základe logiky. Výsledkom sa však nečuduje a na gréckych občanov nie je nahnevaný. „Sú unavení. Situácia sa ťahá už od roku 2010 a nikoho to už nebaví. Nasledujú teda toho, kto im ako prvý sľúbi zmenu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite