Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Sobotňajšie kontrasty v Žiline

.ľubo Bechný .spoločnosť

V sobotu popoludní žila Žilina dvoma ohlásenými mítingmi. Pod súsoším Cyrila a Metoda, cudzincov, ku ktorým sa dnes hrdo hlásime, sa rozložil Kotleba so svojou suitou, nad nimi námestie obsadili antikotlebovci zastúpení občianskymi aktivistami.

Sobotňajšie kontrasty v Žiline Ľubo Bechný

.kotlebovci.
Od druhej hodiny sa prívrženci Mariána Kotlebu trúsili na dolné Hlinkovo námestie. Motívom bol odpor voči imigrantom. Ako uviedli v pozvánke na Facebooku, nechcú žiadnych imigrantov z afrických krajín. Na transparentoch sa niesli nápisy "za Boha a národ", "Stop imigrantom", "Slovensko nie je Afrika". Veľký čierny bilbord oznamoval, ktoré politické strany na Slovensku hlasovali za imigrantov. KDH vedľa SMERU a Obyčajných ľudí. Súčasťou bola petícia proti imigrantom. Popri zelených vlajočkách Kotlebovej strany Naše Slovensko prevládali čierne vlajky i stúpenci polovojenskej organizácie Vzdor či oravskej Stráže.

Holých hláv bolo pomenej, českí nacionalisti tentoraz do Žiliny neprišli. Zaznievali pozdravy ako "Na stráž!". Kotleba poprial svojim fanúšikom „Krásny biely deň“. Prišli aj niektorí Žilinčania, ich pohľady sa túžobne obracali k „vodcovi“ v nádeji, že on je ten nástupca Slotu, ktorý nás ochráni od všetkého cudzieho, neslovenského. Mal som nepríjemný zvieravý pocit, keď sa hľadá nepriateľ, ktorého je možné obviniť za všetky naše problémy. V reči Mariána Kotlebu jasne zaznelo, že ide o to, získať čo najviac hlasov v nadchádzajúcich parlamentných voľbách.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite