Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Môže sa ešte NATO spoľahnúť na Grécko?

.marína Gálisová .eva Čobejová .spoločnosť

Kým krajiny eurozóny trápi, či má Grécko zostať v tomto výberovom spolku, Američanov a Rusov zaujíma čosi iné. Je Grécko ešte dôveryhodný člen NATO?

Môže sa ešte NATO spoľahnúť na Grécko? Alexander Zemlianichenko/AP/SITA
18. apríl 2015, Moskva: Ruský prezident a grécky premiér počas dvojstranného stretnutia v čase, keď majú obaja naštrbené vzťahy s krajinami EÚ. Foto - Yorgos Karahalis/AP/SITA

Grécku vládu dnes vedú ľudia, ktorí svojich voličov podporujú v odpore ku globalizácii či kapitalizmu a povzbudzujú aj silnejúce tendencie k antigermanizmu i antiamerikanizmu. Môže byť takáto vláda spoľahlivým partnerom v podobne exkluzívnom spolku, ako je eurozóna, teda v NATO?

Americký spravodajský web The Daily Beast sa vo svojom článku rovno pýta, či v prípade Grécka neskúša ruský prezident Vladimír Putin ťahať za nitky spoza scény. „Gréci sa vzďaľujú od Európskej únie aj NATO a Kremeľ by rád zlízal smotanu. Hovorí sa, že Vladimír Putin už teraz funguje v celom procese ako sivá eminencia.“ Takto sa začína článok Is Putin Playing Puppetmaster in Greece?

The Daily Beast v podstate parafrázuje niekoľkomesačné obavy, ktoré sa dali zachytiť v európskom priestore, a človek na to ani nemusel mať vyvinutý šiesty zmysel konšpirátora. To, že Syriza sa smerom na Moskvu obracala vždy v okamihoch, keď spory s Bruselom (a Berlínom či Parížom) gradovali, nie je novinka – a The Daily Beast to v článku pripomína. Moskva len využíva, že v Grécku je momentálne silná populistická vlna antieuropeizmu, antigermanizmu a tiež antiamerikanizmu.

A Syriza, píše The Daily Beast, sa kontaktuje nielen s členmi ruského kabinetu, ale aj s extrémistami, ako je ruskovlastenecký fašista Alexander Dugin. A to už vyznieva nebezpečne. Zároveň cituje vysokopostaveného predstaviteľa Severoatlantickej aliancie, ktorého však nemenuje.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite