Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

TED namiesto večerníčka #48/2012

.rastislav Geschwandtner .spoločnosť

Na svete sa každoročne organizuje množstvo konferencií. Až donedávna však väčšinou za zatvorenými dvermi a pre obmedzený počet účastníkov. Dnes sa nám tieto dvere čiastočne otvárajú vďaka zaznamenávaniu vystúpení rečníkov a sprístupňovaniu videí na internete. Vzniká tak cenný nový zdroj, ktorý možno využiť vo vzdelávaní.

.myšlienky hodné šírenia
Priekopníkom v tejto oblasti sa stala netradičná konferencia TED – myšlienky hodné šírenia, ktorá sa stala celosvetovým fenoménom. Dvakrát ročne pozýva TED na svoje pódium výnimočných ľudí z rôznych oblastí života a milióny ľudí po celom svete so záujmom sledujú ich vystúpenia na internete. V čom spočíva príťažlivosť videí TED? Je to zrejme kombinácia zaujímavého obsahu a netradičnej formy. V krátkych, starostlivo pripravených, najviac 18-minútových vystúpeniach sa môžete dozvedieť napríklad o ubíjaní kreativity v školách, o indických dedinčankách, ktoré sa stali solárnymi inžinierkami, o lietajúcich robotoch, o školskom doučovaní v obchode s pirátskymi potrebami, o bezdrôtovom prenose elektrickej energie, o čudesnom živote v hlbinách oceánov, o zadržaní dychu na 17 minút, o budúcnosti miest či o úžasných vlastnostiach pavučinového vlákna. TED vychádza z jed-noduchej myšlienky – ľudské poznanie je navzájom poprepájané a inšpirácia môže prísť odkiaľkoľvek. Ukazuje sa, že pestrosť tém v kombinácii so zrozumiteľným a pútavým podaním podnecuje zvedavosť a prináša posun v myslení. Pozrite si večer namiesto správ video z TED-u a uvidíte svet v novom svetle. Videá sú v angličtine, ale vďaka dobrovoľným prekladateľom je už viac ako 600 z nich k dispozícii aj so slovenskými alebo českými titulkami.

.tED preniká aj do škôl
Čaro videí TED objavili už aj pedagógovia a začínajú ich využívať na školách ako zdroj inšpirácie pre svojich žiakov a ako výborný východiskový bod na diskusiu a pre následné projekty. Tento rok navyše pribudla aj novinka určená vyslovene pre školy – animované vzdelávacie videá TED-Ed. Ide o krátke (niekoľkominútové) výnimočné lekcie pedagógov z celého sveta ilustrované dobrovoľnými animátormi.

.tED už aj na Slovensku
V reakcii na nečakanú popularitu sa TED pred pár rokmi rozhodol prepožičať svoju značku a umožniť ľuďom kdekoľvek na svete usporiadať pre miestnu komunitu vlastnú konferenciu v rovnakom duchu s miestnymi rečníkmi. Tieto nezávislé, dobrovoľníkmi organizované neziskové podujatia nesú označenie TEDx. Na Slovensku ich už máme niekoľko. Popri TEDxBratislava, ktorá má už trojročnú tradíciu, vznikli tento rok aj TEDxKošice, TEDxNitra a najnovšie aj TEDxBanská Bystrica. Videá z nich sú voľne dostupné aj na internete. Podujatie TEDx je možné zorganizovať aj v rámci školy. Rečníkmi môže byť ktokoľvek – žiaci, učitelia, hostia. Vyskúšať si organizačné zručnosti prípadne prezentovať srdcu blízku tému, môže byť pre študentov cennou skúsenosťou s transformujúcim účinkom. Prvou lastovičkou na Sloven-sku bol školský TEDxBISB zorganizovaný v marci 2012 žiakmi Britskej medzinárodnej školy v Bratislave. V júni sa zasa uskutočnil TEDx na základnej škole v Sačurove. Kto bude ďalší?

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite