Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ako prežiť pôrod: Keď je pôrod operáciou

.iveta Aldana .lucia Lišiaková .veronika Pizano .spoločnosť .téma

Cisársky rez je operácia, ktorou sa na Slovensku končí takmer tretina pôrodov. Svetové štatistiky pritom odporúčajú, aby sa týmto spôsobom končilo iba desať percent pôrodov.

Ako prežiť pôrod: Keď je pôrod operáciou profimedia Ako dôvody veľkého počtu cisárskych rezov sa uvádza zvyšujúci sa vek rodičiek, ako aj väčší počet rodičiek s chronickými chorobami či nárast asistovanej reprodukcie, ktorá prináša rizikovejšie tehotenstvá či pôrody.

zuzana bola pripojená na monitor a už ani nevedela, koľká fľaša oxytocínu do nej tečie. Snažila sa predýchavať silné kontrakcie, ktoré jej oxytocín spôsoboval. No na lekárskej „koze“ v polohe na chrbte a s vyloženými nohami na podperách, bez možnosti pohybu to bolo takmer nemožné. Bez vody i jedla ležala v nemocnici už takmer 24 hodín. Keď prišla večer predchádzajúceho dňa do pôrodnice s odtekajúcou plodovou vodou, nemyslela si, že strávi celú noc na posteli v akomsi výklenku za plachtou a bude počuť množstvo cudzích pôrodov, ale jej vlastný sa nerozbehne.

Čoraz menej vnímala, čo sa okolo nej deje. Monotónny zvuk monitora prerážal ticho miestnosti. Zuzanin manžel len podvedome načúval tomu pípaniu. Zrazu však postrehol, že sa pomerne pravidelný zvuk zmenil. Pozrel na obrazovku a videl, ako sa číslo znižovalo. Zo 170 na 160, 150, 140 a stále menej. Vtom aj Zuzana začala zvláštne dýchať. Keď číslo kleslo na 55, Rasťo vedel, že musí zalarmovať personál. Do 20 minút bol ich prvorodený syn na svete cisárskym rezom. Zuzana a jej syn sa stali súčasťou alarmujúcej štatistiky – takmer tretina pôrodov na Slovensku sa končí cisárskym rezom.

„Pôrodníci si pri rizikovom pôrode neveria a radšej volia cisársky rez.“

Cisársky rez je operácia zachraňujúca život. Situácie, ktoré v minulosti pre rodičky a ich deti znamenali smrť alebo vážne zdravotné následky, dnes rieši tento operačný zákrok. Počas operácie je dieťa vybraté cez otvor v brušnej dutine a stene maternice. Takýto progres v medicíne si však vyberá svoju daň v podobe výrazne zvýšenej miery cisárskych pôrodov. Vzostup sekcií je zjavný na celom svete. V rámci Európy sa líši od krajiny ku krajine. Podľa údajov z The European Perinatal Health Report z roku 2010 – Taliansko, Portugalsko či Rumunsko prekročili mieru 36 percent cisárskych pôrodov a Cyprus dokonca 50 percent. Slovensko v tejto štatistike nie je zahrnuté, ale podľa Regionálnej analýzy pôrodníc to bolo v roku 2011 na Slovensku 29,62 percenta pôrodov. Toto percento pritom každoročne stúpalo od roku 1990, keď to bolo len 9,2 percenta. Škandinávske krajiny majú mieru cisárskych rezov okolo 17 percent, a to pri nižšej novorodeneckej úmrtnosti než u nás. Svetová zdravotnícka organizácia odporúča, aby miera sekcií neprekročila pätnásť percent. Do tejto hranice sa zlepšujú parametre rodičiek aj detí. Nad túto hranicu riziká a komplikácie stúpajú.

na prianie ženy

Ako dôvody veľkého počtu cisárskych rezov sa uvádza zvyšujúci sa vek rodičiek, ako aj väčší počet rodičiek s chronickými chorobami či nárast asistovanej reprodukcie, ktorá prináša rizikovejšie tehotenstvá či pôrody. Keď sa však spýtate pôrodníkov a iných odborníkov na zvyšujúcu sa mieru cisárskych rezov, vinu zvyčajne hľadajú v želaniach samotných žien.

Aj v médiách sa často komunikuje názor, že dnešné ženy uprednostňujú cisársky rez, lebo nechcú trpieť a absolvovať bolestivé kontrakcie pri vaginálnom pôrode. Dokonca názov reportáže v televíznych novinách Markízy z konca apríla znie Epidémia cisárskeho rezu. Ženy sú pohodlné a kašlú na tieto riziká. Naozaj však možno epidemické rozmery miery cisárskych rezov zvaliť tak jednoducho na rodičky?

Pokiaľ žena naozaj chce cisársky rez bez toho, aby jej ho indikoval lekár, jej dôvody môžu byť rôzne. Od strachu z pôrodu cez predchádzajúcu zlú pôrodnú skúsenosť až po rôzne typy tráum (napríklad sexuálne zneužívanie). Aj samotná spoločnosť napomáha strach z pôrodu. Vo filmoch sú rodiace ženy zobrazené ako kričiace hysterky a samotný priebeh pôrodu je vtesnaný do pár chaotických minút. V médiách sa objavujú najmä príbehy komplikovaných a tragických pôrodov.

Jedna kanadská štúdia potvrdila, že názor mladých žien, ktoré vyjadrili preferenciu cisárskeho rezu, bol formovaný práve médiami. Strach môžu podporovať aj negatívne pôrodné zážitky, ktoré si rodičky vymieňajú osobne alebo cez internetové fóra. Napriek tomu odhady v USA tvrdia, že zo všetkých pôrodov tvorili „cisaráky na želanie“ 2,6 až 5,5 percenta (údaj z roku 2003), v Nórsku 0,97 percenta (údaj z roku 1999). Dôvody nárastu cisárskych rezov teda treba hľadať zrejme niekde inde.

V roku 2011 bolo na Slovensku z celkového počtu cisárskych rezov 40 percent plánovaných a 60 percent akútnych. Pri niektorých plánovaných sekciách prichádza indikácia od doktorov z nepôrodníckych odborov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite