Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ako prežiť pôrod: Takto rodiť nechceme

.veronika Pizano .iveta Aldana .lucia Lišiaková .spoločnosť .spoločnosť

Pred päťdesiatimi rokmi mysleli tehotné ženy najmä na to, aby ich deti prežili pôrod. Doba pokročila a dnes sa rodičky sústreďujú na úplne iné záležitosti.

Ako prežiť pôrod: Takto rodiť nechceme Profimedia

vďaka internetu majú dnes ženy oveľa viac informácií a môžu si ľahko vymieňať vlastné skúsenosti. Aj preto dnes intenzívne znejú hlasy volajúce po humanizácii slovenského pôrodníctva. Ženy tým myslia najmä rešpekt k pôrodu, dodržiavanie svojich práv a uplatňovanie najnovších výsledkov výskumov do praxe.

„Pôrod milovaného synčeka bola najhoršia skúsenosť v mojom živote. Celý rok po ňom som pre tie hrozné spomienky preplakala skoro každú noc!“ spomína prvorodička zo Sniny, ktorá si neželala byť menovaná. Pritom mala odsúhlasený pôrodný plán, ale nepodpísal ho primár, takže personál sninskej nemocnice ho neakceptoval. „Jediné, čo akceptovali, bolo nepodávanie liekov počas pôrodu. Chcela som, aby mi položili dieťa na brucho, ale personál reagoval hystericky. Doktor na mňa kričal, hneď ako vošiel na sálu, či som si vedomá toho, že ak nechcem nástrih, natrhnem sa tak, že budem mať doživotné následky. Nástrih bolel viac, než celý pôrod dohromady. Po pôrode sme sa s priateľom nemilovali asi osem mesiacov, nemohla som. Ešte aj teraz sa bojím.“ Keby išlo o ojedinelú skúsenosť, tento seriál o pôrodníctve by nevznikol.

Pôrodníctvo je medicínsky odbor, založený na vedeckých poznatkoch. Napriek tomu sa v slovenských pôrodniciach často používajú praktiky, ktoré idú proti nim. Typickým príkladom je epiziotómia.

nástrih musí byť?

Epiziotómia je nástrih hrádze medzi pošvou a konečníkom, ktorým sa pri prebiehajúcom pôrode rozšíri vaginálny otvor. Svetová zdravotnícka organizácia stanovila mieru epiziotómií na 10 percent z vaginálnych pôrodov – epiziotómia by mala byť indikovaná len pre dôvody záchrany života či zdravia dieťaťa. Podľa Regionálnej analýzy pôrodníc v SR však miera nástrihov v roku 2011 na Slovensku prekročila 60 percent a v pôrodniciach v Galante, Žiline či Banskej Bystrici až 90 percent!

Hľadali sme na Slovensku pôrodnicu, ktorá by mohla ísť v počte nástrihov príkladom pre tie ostatné, no narazili sme na problém. Zistili sme totiž, že pôrodnicou s najlepším výsledkom je pôrodnica v Trebišove s mierou epiziotómií 37 percent, no aj to je stále zarážajúco vysoké číslo.

Prečo sú tu nástrihy stále rutinnou záležitosťou? „Každý, kto robí epiziotómiu, si vždy povie, že strihol, lebo to bolo potrebné, nikto nepovie, že strihol, pretože to tak robí vždy. Každý lekár nástrih nejako indikuje,“ hovorí doktor Jozef Záhumenský, prednosta gynekologicko-pôrodníckej kliniky Fakultnej nemocnice v Trnave.

Dôvodom, prečo sa robí toľko nástrihov, je u nás zrejme iba zvyk. „Každej prvorodičke robím nástrih,“ – to je výrok, ktorý z úst pôrodníkov vôbec neznie zriedkavo. V minulosti sa verilo, že epiziotómia slúži ako prevencia veľkých pôrodných poranení hrádze, konečníka a čreva, a robila sa aj preto, aby sa dieťa narodilo rýchlejšie. Súčasné poznatky však dokazujú, že rutinný nástrih hrádze závažným poraneniam nepredchádza.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite