Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Svätý

.štefan Hríb .spoločnosť .fototéma

Karol Wojtyla sa na začiatku ako pápež výrazne pričinil o pád komunizmu a na konci ukázal dôstojnosť slabosti a umierania. Ale nielen preto bol Ján Pavol II. koncom apríla spolu s Jánom XXIII. vyhlásený za svätého.

môj Rím dvoch svätých

Keď sa 17. apríla o 9.30 začala slávnosť svätorečenia, ústredné vatikánske námestie, všetky ulice naokolo, ale aj vzdialenejšie štvrte boli už beznádejne preplnené. Ak niekto chcel na slávnosť vidieť, musel prísť v nedeľu nadránom, takže mnohí pútnici radšej na námestí prespali. Pretlak bol taký veľký, že ešte aj slávna Piazza Navona v úplne inej časti starého mesta bola natrieskaná ľuďmi, sledujúcimi potichu dianie na veľkoplošných obrazovkách. A platilo to aj o nespočetnom množstve barov, krčiem a reštaurácií v širšom centre. Keď som ich cestou k Anjelskému hradu míňal, vtipný obrázok sa opakoval – všetky tváre hostí, inokedy hlučne gestikulujúcich, boli ticho sústredené do jedného bodu, ktorým bol televízor. A nebežal futbal. Pri predieraní sa prístupovými cestami bolo jasné, že väčšina z pútnikov slávnosť neuvidí, a počuť ju bude len v taliančine. A predsa tie desaťtisíce nešomrali, v tlačenici nebolo cítiť žiadnu nervozitu, skôr úctu, dôstojnosť a u mnohých aj akési zadosťučinenie. Niečo spôsobilo, že milión ľudí prešlo tisíce kilometrov, obetovalo peniaze i čas, aby potom stáli tri hodiny mimo hlavného diania, nevideli na rečníkov, nerozumeli ich prejavom – a boli s tým spokojní.
V tú nedeľu bol Rím tak trochu Varšava. Odhaduje sa, že asi polovica z milióna návštevníkov bola z Poľska. Už v sobotu sa rozliali po Ríme, väčšinou s vlajkami, mladí, starí, spievajúci, pamätníci Solidarity, študenti západných univerzít, ale aj poslucháči Rádia Marija.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite