Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ľudia a podľudia

.spoločnosť .týždeň doma

Vlani v júni polícia brutálne zasiahla v rómskej osade v Moldave nad Bodvou. Ide o dodnes nevyšetrený prípad a najväčšiu ľudskoprávnu kauzu tejto vlády, ktorá znamená pre Slovensko medzinárodný škandál. Aj v podobe ignorovania a ponižovania ombudsmanky. Prečo to Fico a Kaliňákom robia?

s kolegom vchádzame do budovy polície v Moldave. Bežná brizolitová kocka, akých sú rozosiate po Slovensku tisíce. Až na to, že tu vlaje európska vlajka, čo je vtipný paradox. „Dobrý deň, hľadáme Petra Miľa a Milana Jamnického,“ povieme službukonajúcemu príslušníkovi. „Počkajte,“ povie a zavrie okienko. Znie to nádejne. Títo dvaja policajti majú podľa svedectiev obyvateľov osady (na rozdiel od premiéra a ministra ich automaticky nepovažujeme za klamárov) najviac nevybavených účtov a ich správanie sa vyznačuje vysokou mierou krutosti.  „Žiaľ, nie sú tu,“ príde po chvíľke policajt z vrátnice. „Naozaj? To ste pred chvíľou nevedeli? A kedy tu budú?“ nedáme sa odbiť a dodáme, že včera sme telefonicky hovorili s ministrom Kaliňákom a keď sa zaujímal, za kým pôjdeme, povedali sme mu, že aj za policajtmi. Ale na rozdiel od politikov aj za Rómami, pochopiteľne. „Neviem... obráťte sa na hovorkyňu v Košiciach,“ znie o poznanie nevrlejšia odpoveď. Stavili by sme sa, že tu niekde obaja ctihodní páni z polície budú.

o psoch a ľuďoch

Pre lepšie pochopenie motivácie a konania mužov zákona z tohto východoslovenského mestečka, ktorí 19. júna šesťdesiati vtrhli do osady, je vhodné si pozrieť facebookový profil jedného z nich. Peter Miľo tam má z 25. apríla 2010 – teda dávno pred raziou – jednu historku. Zacitujme: Vydal som sa na úrad, aby som získal sociálne dávky pre svojho psa. Pani pri okienku mi povedala, že to nejde, že psi dávky nedostávajú. Vysvetlil som jej, že môj pes je čierny, nezamestnaný, lenivý, nevie po slovensky, a má plno potomkov po celej dedine. Neplatí dane, na záchod chodí do parku, obťažuje cudzích ľudí, žobre, kradne jedlo a ani netuší, kto je jeho otec... výsledok: v pondelok si mám prísť po peniaze :D.Koniec citátu. Tiež sa vám to zdá skôr smutné ako vtipné? No pozor, policajti z Moldavy sú iba muži z terénu. Osemstočlenná osada je naozaj v hroznom stave, žijú tam (aj) feťáci, zlodeji a páchatelia inej trestnej činnosti. Muži zákona proti nim oprávnene zasahujú. No v júni to prepískli, do brutality ich hnala pomsta. A tvrdohlavé zotrvávanie na oprávnenosti zásahu viedlo nedávno Fica s Kaliňákom, aby sa im osobne prišli poďakovať. Druhý z nich do SME napísal článok s názvom Som rasista. Kotlebovské vozenie sa na vlne protirómskych nálad v spoločnosti ich vedie aj k ponižovaniu ombudsmanky Jany Dubovcovej. Tá si pritom dala námahu a zozbierala – ako jediná – najkompletnejšiu dokumentáciu. Pretože košickú Inšpekciu ministerstva vnútra iné ako policajné svedectvá nezaujímali.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite