Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kde je na Slovensku spravodlivosť?

.štefan Hríb .rozhovory .rozhovor

Odsúdenie Aleny Zsuzsovej a neodsúdenie Mariana Kočnera vyvolalo zvláštny dojem. Rozpaky budí aj ďalší prípad – vrah Daniela Tupého stále nie je známy. V akej krajine to žijeme? Pod lampou hovoríme s advokátom Romanom Kvasnicom, zástupcom pani Kušnírovej, a otcom Daniela Tupého.

Kde je na Slovensku spravodlivosť? JAROSLAV NOVÁK/TASR 19. máj 2023, Pezinok: Obžalovaný Marian K. prichádza na Špecializovaný trestný súd na vynesenie rozsudku v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a v kauze prípravy vrážd prokurátorov.

rozsudok vo veci objednávky vraždy vyvoláva u verejnosti čudný dojem. Zsuzsová bola odsúdená, Kočner nie, ale prečo by mala Zsuzsová záujem vraždiť novinára, ktorý o nej nikdy nepísal? Panoval tento dojem po vynesení rozsudku aj v súdnej sieni? 

Roman Kvasnica: Vypočuli sme si odôvodňovanie rozhodnutia súdu, ktorým bol Kočner oslobodený spod obžaloby vo vzťahu k vražde Jána Kuciaka aj vo vzťahu k objednávkam vrážd Dr. Žilinku, Dr. Šufliarskeho aj Dr. Lipšica. Na konci toho zdôvodnenia som nebol o nič múdrejší ako na jeho začiatku. Na to, aby človek mohol objektívne vyhodnotiť obsah rozhodnutia, si zrejme musí prečítať písomné zdôvodnenie rozsudku a bolo by asi predčasné ísť do detailov. Ja môžem z hľadiska poškodených Kuciakovcov a Kušnírovcov hovoriť iba o tom, prečo sme mimoriadne obozretní pri posudzovaní postupu súdu, respektíve pri jeho rozhodovaní, a máme určitú skúsenosť, lebo špecializovaný trestný súd už rozhodoval 3. 9. 2020, keď oslobodzoval Kočnera aj Zsuzsovú. Teraz však bola Zsuzsová uznaná za vinnú nie len z objednávky vraždy Jána Kuciaka, ale aj vo vzťahu k objednávke vrážd Dr. Šufliarskeho a Dr. Žilinku.

prečo je dôležité, že bola Zsuzsová odsúdená?

RK: Od roku 2018 vieme, že sa podarilo nájsť pravdu vo vzťahu k odsúdeným Szabóovi, Marčekovi, Andruskóovi. Dnes sme teda pokročili – zatiaľ neprávoplatne došlo k odsúdeniu obžalovanej Zsuzsovej. Čiže súd už v podstate nemal žiadne pochybnosti o tom, že Andruskó vypovedal pravdivo vo vzťahu k Zsuzsovej, a dnes už nemal žiadne pochybnosti, že ona bola hybnou pákou k vražde Kuciaka a k realizácii a príprave vrážd prokurátorov Žilinku a Šufliarskeho. Pri rozhodovaní sudcov pri Zsuzsovej to bolo, myslím, 3:0. A pri Kočnerovi 2:1. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite